Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Švýcarsko už ruským oligarchům zmrazilo skoro šest miliard franků. Chystá víc, podle Ukrajiny to nestačí

Rubly a Švýcarsko. Foto: Studio V-zwoelf, Adobe Stock
Rubly a Švýcarsko. Foto: Studio V-zwoelf, Adobe Stock

Majetky ruských miliardářů jsou kvůli ruské válce na Ukrajině ohroženy i ve Švýcarsku, kde si na ně v souhře se sankcemi ze strany EU „posvítila“ tamní vláda. Ačkoli ne tak rychle a důkladně, jak by si shodně přály ukrajinská vláda i, podle průzkumů veřejného mínění, většina švýcarských občanů. Vláda v Bernu je ale s vyhledáváním majetku ruských oligarchů spokojena a ve čtvrtek oznámí další sumu zmrazených fondů. Popisujeme, co se o speciální finanční operaci zatím ví a jaké množství peněz, ale například i objekty v alpských letoviscích byly zablokovány.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Švýcarsko vždy patřilo k oblíbeným světovým destinacím ruských miliardářů provázaných vazbami na Kreml. Od začátku ruské agrese švýcarské úřady zmrazily ruská aktiva lidí ze západních sankčních seznamů v hodnotě přibližně 5,75 miliardy švýcarských franků (137 miliard Kč), ale zdráhají se zveřejnit přesné údaje s odvoláním na zákon o zachování důvěrnosti.

S rychlostí postupu a hloubkou vyšetřování majetků ruských oligarchů nejsou spokojeni ani představitelé Ukrajiny, ani místní politici a obyvatelé Švýcarska. Ti shodně požadují, aby se pro vyšetřování a zabavení ruských aktiv, která zde vlastní osoby a subjekty uvedené na sankční listině, učinilo více.

V současné době Švýcarsko uplatňuje sankce vůči 877 fyzickým osobám a 62 právnickým osobám. Počet sankcionovaných jedinců a společností se pravděpodobně zvýší, protože EU, jejímž Švýcarsko není členem, ale s níž spolupracuje, plánuje další sankce.

I podle Státního sekretariátu pro hospodářské záležitosti (SECO) se hodnota zmraženého majetku bude zvyšovat. „Ve čtvrtek oznámíme novou částku,“ řekl Deníku N Fabian Maienfisch, zástupce oddělení komunikace SECO. Potvrdil, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější