Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ukrajinské drama Olga oživuje naděje Ukrajinců z Majdanu

Sportovní drama Olga nahlíží do světa vrcholových gymnastek. Foto: Film Europe
Sportovní drama Olga nahlíží do světa vrcholových gymnastek. Foto: Film Europe

Do českých kin moc ukrajinských filmů nevstupuje. Tím mrazivější je filmový zážitek s novým ukrajinským snímkem Olga. O to více, že se odehrává během revoluce na Majdanu, která před osmi lety oživila naděje Ukrajinců na svobodu a nezávislost. Naděje, o které bojují znovu právě v těchto dnech.

Olga je především sportovním dramatem. Dramatem vrcholové sportovkyně, která se v době vypjaté pro svůj národ ocitá daleko za hranicemi. Olžin pocit bezmoci, že nemůže v tomto boji za svobodu přispět, připomíná i náš aktuální pocit bezmoci nad neschopností pomoci těžce zkoušenému národu.

Urputná touha zvítězit

Děj filmu začíná v roce 2013. Patnáctiletá vrcholová gymnastka Olga žije se svou matkou v Kyjevě, kde v místním olympijském centru tvrdě trénuje na blížící se evropský šampionát. Její matka pracuje jako Janukovyčovu režimu poněkud nepohodlná investigativní novinářka, a tak není překvapivé, když jednoho večera cestou z Olžina tréninku začne na jejich auto neurvale najíždět cizí vůz.

Vyděšená Olga krátce poté odjíždí do Švýcarska. Po zesnulém otci má švýcarské občanství a může tu trénovat v ještě profesionálnějších podmínkách. Její matka zůstává v Kyjevě a má tu spoustu práce – jen krátce po Olžině odjezdu vypuknou protistátní nepokoje na Majdanu. Kyjev prožívá revoluci a národ bojuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Ukrajina

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější