Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na pomoci uprchlíkům si body neuděláte. Reakce mě občas zamrzí, ale snad to lidé pochopí, líčí starosta Krásné Lípy

Starosta Krásné Lípy na Děčínsku Jan Kolář. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Starosta Krásné Lípy na Děčínsku Jan Kolář. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Krásná Lípa ve Šluknovském výběžku patří mezi města, která se snaží k uprchlické krizi postavit čelem. Starosta Jan Kolář (Sdružení 2018) v Ukrajincích vidí příležitost pro zapadlý region, negativním reakcím nechce podlehnout. „Pokud neobstojím ve věcech, o kterých jsem přesvědčený, nechci pro lidi dělat. Fakt ne,“ říká v rozhovoru s Deníkem N.

Na co se v rozhovoru ptáme:

  • Proč starosta nečekal ohledně pomoci uprchlíkům na pokyny státu?
  • Proč se neobává negativních reakcí místních lidí?
  • Bude podle něj uprchlická krize tématem podzimních voleb?

Jak u vás zatím funguje pomoc uprchlíkům?

První tři týdny jsme neměli žádný impulz shora, až poté byla poptávka po kapacitách nouzového ubytování a kapacity ve školách. Byl to první impulz po oficiální linii. Kdybychom čekali tři týdny, už bychom měli problémy.

Naštěstí tomu předcházela velmi pěkná a funkční vlna pomoci, která se spojila v uskupení Výběžek pro Ukrajinu. Obcí, které se k tomu postavily aktivně, nebylo tolik. My jsme se snažili. Rychle jsme si vyčlenili peníze. Myslím si, že jsme zareagovali vcelku rychle i díky historickému nastavení, kdy máme aktivity v sociální oblasti vyčleněné v příspěvkové organizaci Kostka Krásná Lípa. Ta se samozřejmě nevěnuje uprchlíkům.

Těm se v regionu asi nevěnuje žádná organizace.

Ona se věnovala vnitřním uprchlíkům, to je těžiště její práce. Díky tomu máme ve městě lidi, kteří mají cítění a mají k tomu blíže než běžný úředník. V tom máme asi velkou výhodu. Máme tu navíc spolek CEDR, kterému šéfuje jeden zastupitel. Má azylový dům v Rumburku a je navázaný na potravinovou banku.

Když jsme viděli, co se děje, řekli jsme si: My jako město budeme řešit opravy bytů, dopravu nebo technické věci jako převoz. Nějaké věci jako město umíme, jiné věci umějí sociální pracovníci. Doplňujeme se.

Společně se tedy snažíte o rodiny v Krásné Lípě postarat?

Teď bereme rodinu z Mladé Boleslavi. Rodina, která tu bude, už má předdomluvenou práci, dcera bude pracovat jako projektantka. Už tak do našeho bytu usazujeme někoho, kdo má otevřenou možnost integrace.

Je to dobré i pro veřejnost, která uvidí, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější