Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Žádná třetí světová nehrozí. Putin jadernými zbraněmi jen blafuje, říká britský analytik

Ředitel Výzkumného centra pro studium konfliktů v Londýně Keir Giles je přesvědčený, že Putin výhrůžkami jaderným útokem jen planě vyhrožuje, aby vyvolal strach. Foto: Brookings Institute
Ředitel Výzkumného centra pro studium konfliktů v Londýně Keir Giles je přesvědčený, že Putin výhrůžkami jaderným útokem jen planě vyhrožuje, aby vyvolal strach. Foto: Brookings Institute

Předpoklady vojenských analytiků se potvrdily, ruská armáda nemá na útok, jaký si představovala. Západ ale dělá chybu, když tlačí Zelenského do dohody s Rusy, varuje šéf britského Výzkumného centra pro studium konfliktů Keir Giles.

Minulé týdny Rusům ukázaly, že v ovládnutí Ukrajiny neuspěli ani v blízké době neuspějí. Podle ředitele Výzkumného centra pro studium konfliktů v Londýně a experta na bezpečnost a Rusko Keira Gilese je i z ruských prohlášení a dalších kroků zřejmé, že o své slábnoucí pozici vědí. Slova o stahování vojsk jsou proto důležitým momentem v konfliktu, upozorňuje v rozhovoru.

V rozhovoru mluvíme o tom,

  • jakou chybu dělá Západ v postoji k Rusku;
  • proč má za sebou ruská armáda tolik selhání;
  • že je třetí světová válka nepravděpodobná;
  • proč je strach z Putina výsledkem jeho propagandy.

Jak moc se dá Rusku věřit? Hned druhý den po prohlášení o stahování vojsk hlásil starosta Černihivu, že Rusové naopak útoky zesílili.

Samozřejmě nemůžete věřit ničemu, co Rusové řeknou. Rusy musíte posuzovat pouze podle jejich činů, nikoliv slov, to je staré známé pravidlo.

Přesto chápeme prohlášení ruského ministerstva obrany jako výjimečně odpovídající realitě. Už před tím jsme měli k dispozici prohlášení obou stran, ruské i ukrajinské, že Rusové ustoupili od vydávání ultimát a začali se konstruktivně bavit, jak válku ukončit.

Skutečně se jejich vojska začala stahovat?

Ano, byť ne zcela dobrovolně. Velká část z nich je silně zničena ukrajinským odbojem. Tohle všechno naznačuje, že Rusko se smířilo s tím, že prohrává. Potvrdily se předpoklady vojenských analytiků, kteří ještě před

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Británie

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Vladimir Putin

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější