Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

A co „naši lidi“? namítají Babiš a další. Vláda nesmí čekat, až to bouchne, radí odborníci

Ilustrace: Petr Polák pro Deník N
Ilustrace: Petr Polák pro Deník N

Pomoct se musí nejen uprchlíkům, ale také „českým občanům“ nebo „našim lidem“. Podobná slovní spojení používá v posledních týdnech hlavně Andrej Babiš a jeho hnutí. Stojíme na rozcestí krize, varují oslovení odborníci. Buď vláda zvládne pomoct i těm, na které teď zapomíná, nebo lidé budou slyšet na nacionální notu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Já pomáhám Ukrajincům, ale pomáhám i Čechům!“ proklamuje Andrej Babiš velmi ostrou dikcí ve svém videopříspěvku z minulého týdne s názvem 59 sekund a můj jasný názor.

„A vaše asociální vláda, ta je snad jediná v Evropě, která nechce českým občanům pomáhat! Pro české občany jste neudělali vůbec nic!“ dodává.

Nejde o ojedinělý tón či téma. On i další špičky hnutí ANO už od prvních týdnů války na Ukrajině upozorňují na to, že vláda řeší jen pomoc ukrajinským uprchlíkům, „našim lidem“ či „českým občanům“ ale nepomáhá.

Už 10. března bývalý premiér ve Sněmovně hovořil o tom, že by „vláda měla pomoci našim lidem“, byť

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Ruská válka na Ukrajině

TOP

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější