Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Evropská komise zkoumá, jestli Putinova konstrukce s platbou za plyn neodporuje sankcím. Jasno má být v pondělí

Podle ministra průmyslu Jozefa Síkely EU odmítá, aby její energetické firmy ruskému Gazpromu platily v jiné měně, než jakou mají určenou ve smlouvě. Pořád ale není jasné, jestli tím Evropa fakticky odmítá Putinův konstrukt o placení v rublech. Foto: Adobe Stock
Podle ministra průmyslu Jozefa Síkely EU odmítá, aby její energetické firmy ruskému Gazpromu platily v jiné měně, než jakou mají určenou ve smlouvě. Pořád ale není jasné, jestli tím Evropa fakticky odmítá Putinův konstrukt o placení v rublech. Foto: Adobe Stock

Evropská unie podle ministra průmyslu Jozefa Síkely (za STAN) odmítá Rusku za jeho dodávky energií platit v rublech. Ruský prezident Putin přitom podepsal dekret, který ode dneška požaduje, aby západní odběratelé plyn od Gazpromu nově hradili právě v rublech. Jinak prý už komoditu nedostanou. Putinův dekret přitom fakticky zachovává možnost plateb v dolarech a eurech. Zatím tak není zřejmé, co chystané unijní stanovisko může znamenat pro dodávky ruského plynu. Odpovídáme na základní otázky.

Co žádá Putin?

Ruský prezident před týdnem přišel s požadavkem, aby kupci z „nikoliv přátelských států“ ruskému polostátnímu Gazpromu za jeho plyn nově platili výhradně v rublech. Do této kategorie zemí Putin řadí země Evropské unie, Spojené státy, Japonsko, Švýcarsko nebo Velkou Británii – tedy protiputinovskou koalici, která na Rusko za rozpoutání války na Ukrajině uvalila hospodářské sankce.

Putin Gazpromu, ruské centrální bance a vládě uložil vypracování plánu, jak platby v rublech uskutečnit. Západní politici takový scénář jednohlasně odmítli. Původně se očekávalo, že by si unijní či britští odběratelé ruskou měnu museli pořídit. Její kurz je ale vlivem války a sankcí oslabený. Vzhledem k omezené směnitelnosti je navíc rubl na Západě hůře k dostání.

Západním odběratelům by tak hrozilo, že by si rubly mohli pořídit prakticky jen od ruské centrální banky. Ta by jim je v situaci omezené dostupnosti mohla prodávat za velmi nevýhodných podmínek. Rusové by tak fakticky mohli cenu plynu libovolně navyšovat.

Ve středu přišla z Kremlu zpráva, že možnost za plyn nadále platit v eurech a dolarech zůstane zachována. To fakticky potvrzuje i Putinův prezidentský dekret platný od pátku, který přitom požaduje výhradně platbu v rublech. Jak je to možné?

Jak má fungovat placení v rublech?

„K nákupu ruského zemního plynu si musejí odběratelé

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Ruská válka na Ukrajině

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější