Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejsme tu jen samí Luďanové, vzkazují lidé ze skutečného Mostu

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Zjišťovali jsme, jak se život v Mostě liší od populárního televizního seriálu. Když odmyslíme vybydlené části některých paneláků, byl asi nejpříjemnějším místem celé výpravy Chanov.

Uběhl týden od konce televizního seriálu Most!, ale přímo v tomto městě mu stále neutečete. Baví se tu o něm lidé v kavárnách i na ulici, jedna místní podnikavá firma nabízí okružní jízdu po filmových lokacích, v turistickém informačním centru v budově magistrátu jsou na prodej placky a trička propagující seriál s upozorněním, že pro velký zájem lze koupit pouze pět odznaků najednou.

Tento merchandising není produktem města, ale České televize, jež seriál uvedla a kterou samozřejmě zájem těší. Jen během patnácti minut, které jsme strávili v infocentru, si pro placku přišli dva lidé. Placku na mikině hrdě nosí i štamgasti restaurace Severka. Dobře ale vědí, že televizní sláva tohoto podniku brzy vyšumí. „Zájem bude tak do března a konec,“ mávne rukou jeden z nich, postávající před vchodem s cigaretou. V Severce jsme zastihli i majitele Lukáše Cingela. Nelituje nakonec, že se jeho rodinný podnik díky seriálu tak proslavil? „Lituju,“ říká pohodový mladý muž s potetovanou paží. „Lituju, že nemám o tři lidi v kuchyni víc. Vůbec nestíháme, o kuchaře je nouze. Teď se naštěstí lidi díky seriálu naučili chodit sem i na pivo, dřív to tu táhla hlavně kuchyně přes poledne.“

Zatímco spolu hovoříme, do podniku se trousí rodinky, aby si tu daly limonádu a pořídily památeční fotku ze slavného místa.

Magistrát se snaží z fenoménu získat, co může. Vyhlašuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

seriál Most!

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější