Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Plavou v něm mrtvé vosy a mravenci, ale nejeden Angolan se po maruvu může utlouct

Dáte si maruvo? Foto: Wikimedia Commons
Dáte si maruvo? Foto: Wikimedia Commons

Angolský deník Vladany Gomes Adolfo: Ngunza, jak jí říkají místní severní části Angoly, neboli matebeira je druh palmy, díky němuž se severní Angola stala – v nadsázce řečeno – vinařskou oblastí. Toto je příběh nápoje, který ji proslavil, a mého prvního setkání s ním.

Ngunza roste v omezeném pásu pobřeží, který vede ze severu Angoly (Barra do Kwanza) do Guineje-Bissau. Dorůstá až dvaceti metrů, kmen má pokrytý sítí starých základů listí, květy jsou vidět jen občas a jsou velmi drobné a plody ve tvaru hrušky dosahují velikosti maximálně sedmi centimetrů. Z nových listů se vyrábí provazy, košíky, tašky, podložky a klobouky. Ale hlavně je tato palma zdrojem suroviny k výrobě palmového vína maruvo.

V roce 1939 ji

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Deník z ciziny

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější