Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Podle třetiny Slováků válku na Ukrajině vyvolal Západ, každý desátý si myslí, že na záběrech jsou zaplacení herci

Následky ruských útoků na Charkov. Foto: Thomas Peter, Reuters
Následky ruských útoků na Charkov. Foto: Thomas Peter, Reuters

Víra Slováků v prokremelskou propagandu souvisí podle výzkumu s hodnotovou orientací lidí, „kteří chovají sympatie k Rusku, říkají, že se měli lépe za komunistického režimu, a upřednostňují autoritářské uspořádání společnosti před dnešní liberální demokracií“, říká psycholog Jakub Šrol. Průzkum provedli psychologové Ústavu experimentální psychologie Centra společenských a psychologických věd Slovenské akademie věd od 22. do 24. března na vzorku 900 lidí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Lidé odpovídali přes internet a vzorek byl vyvážen z hlediska věku, pohlaví a místa bydliště.

Třetina (34 %) se domnívá, že válku na Ukrajině záměrně vyvolaly západní mocnosti a Rusko jen reagovalo na provokaci. 27 procent lidí bylo přesvědčeno, že „na východě Ukrajiny byla vůči ruským menšinám páchána genocida“, doplnil Šrol k výsledkům průzkumu.

Plných 28 procent dotázaných Slováků souhlasí s tím, že Rusko se vojenskou intervencí na Ukrajině snaží o odzbrojení a „denacifikaci“ Ukrajiny.

„Nejnižší důvěru jsme zjistili u zpráv, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější