Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Putin vede hru nervů o platby za plyn. V ruce ale moc trumfů nemá

Vývoz nerostných surovin je pro Rusko posledním významným zdrojem zahraničních měn. Foto: Adobe Stock
Vývoz nerostných surovin je pro Rusko posledním významným zdrojem zahraničních měn. Foto: Adobe Stock

Ruský prezident Vladimir Putin západním odběratelům nadále umožní nákup plynu za eura nebo dolary tak, aby se pro ně nic nezměnilo. Jednání o platbách ale mají pokračovat a z ruské strany zazněly informace o možném zastavení dodávek. Podle energetických expertů bude pro další vývoj podstatný i postoj západních firem a nastavení jejich smluv s Rusy.

Rusko vede se západními zeměmi hru nervů v přetahované o dodávky plynu a platby za ně. Ve středečním telefonátu prezident Vladimir Putin německému kancléři Olafu Scholzovi řekl, že pro evropské zákazníky by se od začátku dubna nic měnit nemělo. Ti zaplatí za plyn v eurech, která následně smění za rubly finanční dům Gazprombank.

Scholz s takovým postupem nesouhlasil, ale vyžádal si písemné informace, aby navrhovanému procesu lépe porozuměl. Rusko by mělo se západními odběrateli o způsobu plateb ještě dále jednat. Ruská vláda, centrální banka a energetická společnost Gazprom mají konkrétní řešení plateb předložit ve čtvrtek.

Do toho v ruském ekonomickém listu Kommersant vyšla zpráva o tom, že Gazprom zvažuje možnosti zastavení exportu do „ne přátelských“ zemí. Tato informace odvolávající se na nejmenované zdroje může být součástí taktické poziční hry při vyjednávání o dodávkách plynu.

Vývoj kurzu rublu vůči americkému dolaru. Zdroj: tradingeconomics.com

Varianta utažení kohoutů z ruské strany totiž

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Ruská válka na Ukrajině

Ekonomika, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější