Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jaké šance jsou nyní na mír? Záleží, která ze dvou verzí o stavu ruské armády platí

Ruský tank v Trosťanci poblíž města Sumy na Ukrajině. 28. 3. 2022. Foto: Oleg Pěreverzev, Reuters
Ruský tank v Trosťanci poblíž města Sumy na Ukrajině. 28. 3. 2022. Foto: Oleg Pěreverzev, Reuters

Titulky médií mluví o pokroku v jednáních o příměří mezi Ukrajinou a Ruskem, realita ale může být mnohem méně nadějná. Zprávy o ústupech části ruských jednotek je třeba číst mimořádně opatrně. V principu existují dvě možnosti, jak na tom ruské síly v poli nyní jsou – a do obou příběh o „pokroku ve vyjednávání“ pasuje.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Hlavní zprávou, která dnes přišla z Kremlu, je, že poslední ukrajinské návrhy na řešení konfliktu nebyly vyhozeny do koše dřív, než si je ruský prezident Vladimir Putin stačil přečíst. On sám se k nim sice zatím nevyjádřil, v posledních dnech je vidět a slyšet málo, promluvil ale jeho mluvčí Dmitrij Peskov.

„Zatím nemůžeme konstatovat něco velmi slibného,“ odpověděl na otázky novinářů týkající se návrhu ukrajinsko-ruské dohody, která by mohla přinejmenším pozastavit boje a zahájit dlouhá a klopotná jednání o statusu Donbasu a Krymu i o bezpečnostních zárukách ukrajinské územní celistvosti.

Pak ale Peskov velmi opatrně pronesl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

TOP

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější