Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hrad může kvůli milosti přijít o peníze. Najdeme pro ně smysluplnější využití, říká šéfka Sněmovny

Prezident Miloš Zeman si 3. června 2021 v oboře v Lánech s Milošem Balákem prohlédl novou lávku. Foto: ČTK
Prezident Miloš Zeman si 3. června 2021 v oboře v Lánech s Milošem Balákem prohlédl novou lávku. Foto: ČTK

Mezi politiky vládní koalice vyvolala milost prezidenta Zemana pro šéfa Lánské obory Miloše Baláka pozdvižení. Vedle odsudků se začaly ozývat i hlasy, které chtějí na postup Hradu reagovat i jinak než slovy. Předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová i šéf klubu poslanců Pirátů Michálek hodlají Kanceláři prezidenta republiky ořezat rozpočet.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana odsoudili politici vládní koalice, za nešťastné jej označil i Zemanův dlouholetý spojenec Andrej Babiš (ANO). Balákovi by milost neudělil ani Tomio Okamura (SPD).

V řadách vládní koalice se ale kromě slov začaly rýsovat i některé nápady, jak na situaci reagovat. Věc je v zásadě prostá: prezident může podle ústavy milost udělit, nepotřebuje k tomu ničí souhlas a není proti tomu odvolání.

Nicméně fakt, že milost dostal člověk podřízený přímo Vratislavu Mynářovi a odsouzený za ovlivňování veřejné zakázky v hodnotě 200 milionů, vedl některé politiky k úvaze, že je třeba reagovat.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová Deníku N řekla, že bude navrhovat krácení rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky. „Jsem a vždy jsem byla zastánkyní, že rozpočet kanceláře prezidenta Miloše Zemana je vzhledem k odvedené práci nepřiměřené vysoký, a ač již byl krácen, navrhnu, abychom v tom zašli ještě dál,“ řekla předsedkyně Sněmovny.

Hrad měl původně letos hospodařit se 420 miliony, rozpočet byl zkrácen zhruba na 398 milionů. Podle Pekarové Adamové by se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější