Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zeman jen opakuje to, co říkal odsouzený. Odůvodnění milosti je diletantské a nepravdivé, říká Balákův soudce

Soudce Petr Sedlařík při loňském projednávání kauzy Miloše Baláka. Foto: ČTK
Soudce Petr Sedlařík při loňském projednávání kauzy Miloše Baláka. Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman milostí pro šéfa Lánské obory Miloše Baláka podrývá důvěru v kroky ústavních činitelů. Jeho odůvodnění se navíc nezakládá na pravdě, říká v rozhovoru s Deníkem N soudce Petr Sedlařík, který nad Balákem u kladenského okresního soudu vynesl prvoinstanční verdikt. Ten pak potvrdil odvolací Krajský soud v Praze. Sedlařík se navíc domnívá, že Zeman jen opakuje to, co tvrdil Balák u soudu.

Na co se v rozhovoru dále ptáme:

  • Měl soudce pochybnosti, když vynášel rozsudek nad Balákem?
  • Jaké okolnosti šéfovi Lán přitížily?
  • Myslí si, že někteří lidé jsou nad zákonem?
  • Mohou si někteří lidé dovolit více než jiní?

Vynesl jste rozsudek nad šéfem lánské obory Milošem Balákem za ovlivňování veřejné zakázky, prezident mu teď udělil milost s odůvodněním, že do výše trestu se promítlo to, kde je Balák zaměstnaný. Podrývá prezident Zeman svým odůvodněním nezávislost justice a důvěru v ni?

Věřím, že nepodryje nezávislost justice. Mnohokrát ukázala, že nezávislá být umí. Ale podrývá důvěru v akty ústavních činitelů. Tímto rozhodnutím klesly ještě níže, než byly předtím.

Jak se jako soudce tohoto případu díváte na samotné prezidentovo odůvodnění, v němž říká, že pro „přísné odsouzení“ bylo rozhodné to, kde pan Balák pracuje? Posuzoval jste to, kde pracuje?

Svým způsobem to výrok o trestu ovlivnilo. Ale ne tak, jak to zcela nesprávně prezentovala Kancelář prezidenta republiky v odůvodnění milosti. Toto vysvětlení je, troufám si říci, diletantské. Obsahuje zjevnou nepravdu, která

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější