Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Musíte počkat, teď jsou tu uprchlíci z Ukrajiny. Lidé v nouzi v Česku nezmizeli a sledují, jak to, co roky nešlo, najednou jde

Ve válečném zmatku, při evakuacích a útěku před palbou se dítě může snadno ztratit. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ve válečném zmatku, při evakuacích a útěku před palbou se dítě může snadno ztratit. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Komentář Jany Ustohalové: Za pár ušetřených miliard ročně dostane vláda sociální napětí namířené proti ukrajinským uprchlíkům. Ne proto, že mají výhody. Ale proto, že o výhody neobhajitelně přicházejí skupiny, kterým doteď aspoň trochu pomáhaly.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) se soustředila prakticky jen na zahraniční politiku – od začátku ruské invaze na Ukrajině vystupuje Česko jako jeden z nejtvrdších odpůrců Putinova režimu, posílá na východní bojiště zbraně a humanitární pomoc. Premiér Fiala se nesmazatelně zapsal do historie svojí odvážnou cestou vlakem do obleženého Kyjeva.

Nebývale zajedno s politiky jsou i voliči: podle výzkumů podporuje přijímání ukrajinských uprchlíků drtivá většina Čechů – 85 procent.

Jenže ani tahle vysoká podpora vládu neopravňuje přestat myslet na lidi, kteří potřebují pomoc v Česku. Ti jako by přestali existovat. Chudí a ohrožení chudobou nikam nezmizeli. Jen teď musí poslouchat, že jejich problémy jsou druhotné, protože je tu někdo, kdo potřebuje pomoc víc. A jsou odkázaní do role pozorovatelů, kteří vidí, jak strukturální problémy, kterým oni čelí desetiletí a vlády je neřešily, jdou najednou řešit v řádu dní či týdnů.

Ukrajinští uprchlíci, stejně jako pandemie, znovu nasvítili systémové problémy Česka. Potíž je, že vláda a část veřejnosti odmítají tyto systémové problémy dlouhodobě řešit, protože je za strukturální nepovažují a tvrdí, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Chudoba

Migrace a uprchlíci

Ruská válka na Ukrajině

Česko, Komentáře, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější