Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zeman zpochybňuje nezávislost justice, jeho odůvodnění je absurdní, říká Rychetský o milosti pro Baláka

Předseda Ústavního soud Pavel Rychetský. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Předseda Ústavního soud Pavel Rychetský. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Prezident Miloš Zeman udělil milost šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, který byl minulý týden odsouzen k tříletému vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky. Podle předsedy Ústavního soudu a bývalého ministra spravedlnosti Pavla Rychetského prezident svým rozhodnutím podryl důvěru v justici. Jeho odůvodnění milosti považuje za absurdní.

Jak se díváte na rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana udělit milost Miloši Balákovi? Ten byl pravomocně odsouzen ke třem rokům vězení, protože ovlivňoval veřejnou zakázku v hodnotě 200 milionů korun.

S ohledem na mou funkci předsedy Ústavního soudu je dost obtížné se k tomu vyjádřit. Udělení milosti v daném případě, kdy byl pan Balák odsouzen pravomocně, by mělo být ze strany prezidenta podložené vážnými důvody.

Pan prezident to odůvodnil tím, že podle něj pro tak přísné odsouzení nebyla rozhodující povaha činu, ale to, že pracuje pro prezidenta.

Důvody by se měly týkat jeho zdravotního stavu nebo by mělo jít o vážné rodinné důvody, rodinnou situaci. Pana Baláka neznám, ale je v soustavě Kanceláře prezidenta republiky, a to vzbuzuje pochybnosti.

Miloš Zeman ale jeho omilostnění vysvětlil mimo jiné tím, že ho podle něj soud odsoudil kvůli tomu, že pracuje pro něj.

Je to zcela absurdní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější