Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Než přijde čas Černého tulipána. Příběhy vojáků, jejichž těla plní hroby v Rusku, i těch, kteří ještě nebyli odklizeni

Ve válce o Ukrajinu umírají ruští i ukrajinští vojáci. Ti ukrajinští vědí proč. Mnozí z nich leží na Krasnopilském hřbitově v Dnipru. Foto: Iva Zímová
Ve válce o Ukrajinu umírají ruští i ukrajinští vojáci. Ti ukrajinští vědí proč. Mnozí z nich leží na Krasnopilském hřbitově v Dnipru. Foto: Iva Zímová

Osudy několika ruských vojáků, které jejich matky teď pochovávají a politici je nazývají hrdiny, nejsou důkazy o výši ztrát ruské armády. Ale jsou obrázkem ruské společnosti, v níž láska k vůdci a vlasti překonává dokonce i lásku mateřskou.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Byl to velkolepý pohřeb. Se smuteční řečí vystoupili: zástupce hlavy ruské Republiky Karélie A. N. Pšenicyn, vojenský komisař Republiky Karélie A. A. Artěmjev, poslankyně zákonodárného sboru Republiky Karélie I. E. Kuzičevová i hlava Segežského okresu M. L. Gusevová.

Všichni se vážnými hlasy se smuteční pompou rozloučili s krajanem – „hrdinou, který bránil vlast i za cenu vlastního života“.

Desátník Pavel Samochin padl na Ukrajině; 25. března ho v karelské vesničce Nadvoicy vystavili v otevřené rakvi a paní v šátcích a v letech utěšovaly jedna druhou, jak je dobře, že ho nepřivezli v černém pytli roztrhaného na kusy, ale pěkně celého.

Pro Pavlovu maminku to moc velká útěcha nebyla. Chtěla být statečná jako on, ale nedaleko od vykopaného

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

TOP

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější