Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Odpojují vodu, vysazují dveře.“ Soud řešil rvačku ruského diplomata s nájemníkem domu, který vlastní Česko, ale spravuje Moskva

Vchod do domu v Ovenecké 39, který sice vlastní český stát, ale Rusko v něm pronajímá byty. Foto: Michael Švec, Deník N
Vchod do domu v Ovenecké 39, který sice vlastní český stát, ale Rusko v něm pronajímá byty. Foto: Michael Švec, Deník N

Ruský úředník Alexandr Těrentěv má v Česku na starost majetek, který patří ruskému státu. A také nemovitosti, které sice vlastní Česko, ale spravuje je ruská ambasáda. Jak v pondělí napsal Deník N, pronájmy těchto budov provází nestandardní okolnosti. To ukazuje i rozsudek v případu jednoho z nájemníků, který se s Těrentěvem dostal do sporu. Dokument má redakce k dispozici.

Těrentěv se loni na jaře dostal do konfliktu s Oleksandrem Maklakovem, jehož přítelkyni pronajal byt v jednom z domů, které může Rusko v Praze na základě smluv z dob komunismu užívat na neomezeně dlouhou dobu.

Rvačku diplomata s jedním z nájemníků v Ovenecké ulici 39 musel nakonec řešit i Obvodní soud pro Prahu 7. Maklakov byl původně obžalován z toho, že napadl Těrentěva a jeho podřízeného Petra Klynového, kterému měl navíc vyhrožovat smrtí.

U soudu se však nic z toho neprokázalo a soudce Jan Čvančara jejich svědectví neuvěřil. „Soud dospěl k závěru, že vina obžalovaného Maklakova nebyla prokázána, respektive že by se stal skutek, pro nějž je stíhán. Nepopíral, že k potyčce došlo, avšak hájil se tím, že napadený byl on, když na něj poškození zaútočili,“ stojí v rozsudku, který má Deník N k dispozici.

Nechal se bít, dokud nepřijela policie

A dále soudce cituje z výpovědí Maklakova: „V momentě, kdy kolem nich procházel, ho poškozený Těrentěv jako první uhodil do obličeje tak, až se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější