Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Projev k Ukrajincům, který mohl zaznít, ale nezazněl

Vaše děti jsou i naše děti. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Vaše děti jsou i naše děti. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Glosa Evy Mošpanové: V průběhu několika málo týdnů stoupl počet obyvatel Česka o statisíce nově příchozích z Ukrajiny. Česko ještě nikdy takovou situaci nezažilo a očekává se, že velká část lidí utíkajících před válkou už zde zůstane. Přesto o nich Hrad mluví jen sporadicky a v novém domově se jim zatím nedostalo oficiálního přivítání. Je to škoda, a proto jsme slova, která by mohla zaznít, zkusili sepsat my.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Drazí přátelé z Ukrajiny,

jsou věci, na jejichž popis jsou slova krátká. Poslední měsíc pro vás musel být právě takový. Nedokážeme pochopit, co všechno jste museli a musíte prožívat, když pomyslíte na to, co jste nechali doma. Dokážeme ale pochopit obrovskou odvahu, kterou vás musela stát cesta do neznáma a kterou projevují vaši blízcí, kteří na Ukrajině zůstali.

Změnit se ze dne na den z člověka, který má svůj domov, práci a celý život, v člověka odkázaného na pomoc jiných je jedno z řady úskalí, kterými jste museli projít. Vězte ale, že to není pouze jednostranná pomoc. Stejně tak jako potřebujete vy naši pomoc, pomáháte i vy nám. Víc, než si umíte představit. Ukazujete nám

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Ruská válka na Ukrajině

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější