Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Když boj za národ, tak nejlépe na jaře. Jak se obnovovalo české národní uvědomění a proč se ruským jarem ohání i Putin

Národy či státy se prý rodí v boji. Dnešní hrdinský výkon Ukrajinců tomu dává, zdá se, za pravdu. A vypadá to, že i mnozí jindy poklidní Češi, Moravané a Slezané propadli pod jejich vlivem bojové horečce. Jaká je v tomto ohledu naše historická zkušenost? Hodně ji teď hledáme v letech 1968 nebo 1938, ale ona začíná dost možná ještě mnohem dál.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Když před několika dny slavil Putin se svými věrnými na stadionu v Lužnikách výročí připojení Krymu, připomněl pojem ruské jaro. Což je termín, kterým svou okupaci této části Ukrajiny v roce 2014 maskoval. Ruská propaganda tak už tehdy zneužívala odkaz na ukrajinské jaro, jak byl označován Euromajdan na přelomu let 2013 a 2014. A to byl zase vědomý odkaz na arabské jaro probíhající po roce 2010.

Ostatně i my v Česku máme naše „jaro“ – to pražské z roku 1968 propojené s připomínkou „bratrské“ okupace. Jaro se ale jako pojem označující moment probuzení, povstání, naděje a zrodu vrací – někdy jako idea či ideologie, jindy jako propaganda – do evropské a potažmo světové politiky a společnosti nejpozději od poloviny 19. století, minimálně od tzv. jara národů v roce

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Přepište dějiny

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější