Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Roman Abramovič: jak se ze sovětského sirotka stal oligarcha s blízkými vazbami na Kreml, který teď vyjednává mír

Putin a Roman Abramovič v roce 2005. Foto: Kreml, kremlin.ru
Putin a Roman Abramovič v roce 2005. Foto: Kreml, kremlin.ru

Jeho životní příběh připomíná zápletku amerického filmu. Roman Abramovič, Rus s židovskými kořeny narozený v Sovětském svazu, se stal jedním z nejbohatších lidí světa s úzkými vazbami na hlavu Ruska Vladimira Putina. Ty mu však v důsledku války na Ukrajině komplikují byznys a nevyplácejí se mu. V kontextu války na Ukrajině se ale oligarcha objevil v nové roli – účastní se mírových rozhovorů a působí jako spojka mezi Kremlem a Kyjevem.

Z nenápadného miliardáře se postupem času stala známá osobnost, zejména pak ve světě fotbalu, a to díky zakoupení známého anglického fotbalového týmu FC Chelsea. V posledních dnech se však oligarcha zhostil nové role – stal se jedním z prostředníků v mírových rozhovorech mezi Ukrajinou a Ruskem. Dokonce se spekuluje, že se ho někdo pokusil otrávit. Okolnosti údajného incidentu jsou však nejasné, stejně jako případná motivace pachatele.

Roman Abramovič býval jedním z nejbohatších lidí v Rusku. Bloomberg odhaduje jeho jmění na 15,5 miliardy dolarů s tím, že jen od začátku roku mělo poklesnout o 4,1 miliardy. Vrcholu dosáhlo v roce 2008, kdy činilo 23,5 miliardy dolarů, napsal server Business Insider.

Abramovič však na výslunní nebyl vždycky.

Jak se tedy z chudého sirotka stal jeden z nejbohatších lidí světa a jedna z nejbližších postav Vladimira Putina, kterému přes dvacet let pomáhá utvrzovat moc?

„Jsem si jist, že se na mě budou lidé

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Osobní finance

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Vladimir Putin

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější