Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Severokorejští budovatelé v akci. Jak číst zprávu o obnovování raketové základny v KLDR?

Severokorejský voják na vojenské přehlídce k 70. výročí založení KLDR (ilustrační snímek). Foto: Daniš Siddiki, Reuters
Severokorejský voják na vojenské přehlídce k 70. výročí založení KLDR (ilustrační snímek). Foto: Daniš Siddiki, Reuters

Severokorejci obnovují raketovou základnu, kterou po loňském jednání s Američany začali likvidovat, mohli jsme se dočíst v středečních novinách. Zpráva se opírá o satelitní snímky a jihokorejskou tajnou službu NIS. Znamená to snad, že Pchjongjang kvůli krachu hanojského summitu hrozí dalšími raketovými testy? Jak už to bývá, skutečnost je trochu složitější.

Sledovat dění v Severní Koreji, to je pro jihokorejskou Národní zpravodajskou službu (NIS) denní chléb. Podobně pravidelně se o své poznatky dělí s jihokorejskými politiky: předává je zpravodajskému výboru Národního shromáždění, přes jehož filtr se posléze dostávají do médií a na veřejnost.

Včera se NIS v jihokorejském parlamentu podělila o vcelku optimistické zprávy. Klíčový pětimegawattový reaktor na výrobu plutonia v Jongbjonu, hlavním jaderném komplexu v KLDR, zůstává mimo provoz. Severokorejský režim ho uzavřel na sklonku loňského roku a v reaktoru dodneška není patrná žádná podezřelá aktivita, oznámila NIS. Zároveň ujistila, že v pozůstatcích podzemních tunelů v Pchunggje-ri, kde Severokorejci testovali své jaderné zbraně, vládne i nadále klid.

Na jednu znepokojivou věc však tajná služba přesto upozornila. Zdá se, že Severní Korea obnovuje část střelnice Tongčchang-ri (základna Sohä), kterou zdemolovala loni v červnu jako vzkaz dobré vůle do Washingtonu. „Vypadá to, že (na zařízení) znovu postavili střechu a dveře,“ cituje zpravodajce agentura Jonhap.

Jeřáby a nosníky

Co si pod zmíněnou střechou a dveřmi představit? Lepší

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Východní Asie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější