Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Příští prohlídku si zaplatíte, nebo až za rok.“ Část zubařů odmítá provést dvě hrazené prevence

I letos mají lidé nárok na dvě zubní prohlídky ročně. Přestože někteří zubaři tvrdí, že jen na jednu. Foto: Unsplash
I letos mají lidé nárok na dvě zubní prohlídky ročně. Přestože někteří zubaři tvrdí, že jen na jednu. Foto: Unsplash

Část zubařů odmítá svým pacientům provést zdarma dvě preventivní prohlídky ročně. Lékaři to vysvětlují změnou úhrady stomatologické péče. Pacienty proto objednávají až na další rok, případně chtějí prohlídku zaplatit. Podle zdravotních pojišťoven na to ale nemají nárok.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Až do loňského roku mohl dospělý pacient dvakrát ročně chodit k zubaři na prohlídky, aniž by měl jakékoliv potíže. Jedním z těch, kteří tuto prevenci využívali, je i dvaačtyřicetiletý Martin z Prahy. Když se na kontrolu vypravil letos v únoru, jeho lékař mu řekl, ať přijde až za rok. „Pojišťovny mu prý přestaly hradit druhou prohlídku. Pokud bych ji chtěl za půl roku, musel bych si zaplatit tři stovky,“ popsal pro Deník N.

To však podle zdravotních pojišťoven není pravda, lékař na odmítnutí prevence či žádost o zaplacení poplatku nárok nemá. Pojišťovny zdůrazňují, že pro pacienty se od letošního roku nezměnilo vůbec nic.

„Dospělí pojištěnci stále mají nárok na to, aby jim jejich registrující stomatolog v tomtéž roce, ve kterém již absolvovali preventivní prohlídku, provedl podle potřeby ještě jedno orientační vyšetření, kontrolu dentální hygieny nebo drobná ošetření,“ uvádí Všeobecná zdravotní pojišťovna na svém webu.

Přesto mnozí zubaři buď úhradu takové kontroly požadují, nebo pacientům říkají, aby na další přišli až za rok. „Naše pojišťovna dostala jednotky takových dotazů. Pojištěnci se ptali, jestli se v letošním roce změnila frekvence preventivních prohlídek u stomatologa, protože je jejich zubní lékař objednal na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější