Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kdo volí Putina a proč ho prostě nesvrhneme?

Spekulace o Putinově zdraví nyní přebíjejí spekulace o jeho smrti. Jde o nepodložené informace, kterými se zabývá britská MI6. Foto: ČTK
Spekulace o Putinově zdraví nyní přebíjejí spekulace o jeho smrti. Jde o nepodložené informace, kterými se zabývá britská MI6. Foto: ČTK

Putin vládne Rusku přes dvacet let a jeho pozice se zdá být neotřesitelná. Proč zatím autokratického vládce nikdo nesvrhl a proč nefungují volby, vysvětluje ve svém komentáři Ekaterina Kanakova ze zakázaného ruského rádia Echo Moskvy.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Aby se báli cizí, bij silněji své,“ zpívá ruský rapper Noize MC v písni, která se stala hymnou protestů v roce 2019. Připomeňme, že před více než dvěma lety volební komise odmítly připustit k volbám na moskevskou radnici prakticky všechny opoziční kandidáty kvůli údajným nedostatkům u nasbíraných podpisů.

Režim nevzal v potaz, že ti vyšachovaní usilovali o každý hlas a podpis, chodili a bavili se s lidmi. Vysloužili si důvěru voličů, kteří pak nebyli spokojení s tím, že jejich podpisy brali jako vadné, nepotřebné, že jejich hlasy hodili do stoupy. Začali proto demonstrovat. Lidí, které na protestech zadrželi, bylo tolik, že se dokonce ujal termín „moskevský případ“.

Ptáte se, proč vám připomínám události, k nimž došlo tak dávno? Je na nich totiž velmi dobře vidět, co se děje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější