Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Reportáž: Nebe nad Kyjevem zahalil kouř, postřelení psi, jimž zabili rodinu, si lížou rány

Nebe nad Kyjevem. Foto: Vladimír Šimíček, Denník N
Nebe nad Kyjevem. Foto: Vladimír Šimíček, Denník N

Život v hlavním městě Ukrajiny po měsíci války: je opevněno, poloprázdné a připravené na měsíce dlouhý konflikt. Pod jednou z univerzit vyrostlo podzemní městečko a z veterinární kliniky se stalo útočiště pro boji vystresovaná a zraněná zvířata.

Nebe nad Kyjevem směrem na západ vedle televizní věže zahalil velký černý kouř. Podle Google Maps by to mohlo být nedaleko leteckých závodů Antonov.

Hořet však může cokoli. Ne každý výbuch, ne každý požár nebo střelba v hlavním městě Ukrajiny se objeví ve zprávách. A ne každá oběť ruské ofenzivy má své jméno a ne každý příběh je vypovězen.

Jedno je však jisté. Kvalita ovzduší od doby, kdy na Kyjev začali útočit ruští vojáci, se stala jednou z nejhorších na světě, což však každého trápí asi nejméně.

Dafna zůstala. Kvůli postřeleným psům

Zhruba třetina více než třímilionového města za měsíc války uprchla do bezpečí. Město se prozatím před diverzanty i raketovými útoky ubránilo a je viditelně opevněnější. Na Majdan, slavné Náměstí nezávislosti, kde proběhly už dvě revoluce, se ruské tanky navzdory očekávání některých ruských generálů zatím nedostaly.

Je jen netradičně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější