Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šéf rozhlasu: S Černým jsme to neudělali dobře, z jeho vyjádření ale čišela arogance. Kvůli nákupu volva jsem křičel

René Zavoral, ředitel Českého rozhlasu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
René Zavoral, ředitel Českého rozhlasu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Komunikace Českého rozhlasu kolem odchodu hudebního publicisty Jiřího Černého byla nešťastná, přiznává v rozhovoru pro Deník N generální ředitel René Zavoral. Dokonce prý kvůli tomu vynadal programovému řediteli Ondřeji Nováčkovi. Prostor pro Černého pořad Klub osamělých srdcí seržanta Pepře již ale v celostátním vysílání nevidí.

Proč jste neprodloužili smlouvu hudebnímu publicistovi Jiřímu Černému, který třináct let vedl pořad na Dvojce?

Chtěl bych odlišit dvě roviny. První je komunikační, která z naší strany nebyla šťastná. Zhruba před čtvrt rokem jsem se dozvěděl, že se ten pořad bude ve schématu Dvojky rušit, stejně jako se rušila celá řada dalších pořadů. Jsou jich desítky, protože Dvojka se postupně mění. Už tehdy jsem programovému řediteli panu Nováčkovi kladl na srdce, že jsou osobnosti, jako je pan Jiří Černý, ke kterým se musíme chovat jinak. Zaslouží si to kvůli tomu, co pro rozhlas udělal, ale také je to člověk, kterého si já osobně nesmírně vážím.

Příští týden se má programový ředitel Nováček s Jiřím Černým potkat. Doufám, že si některé věci vyříkají, a bude-li příležitost, také se s Jiřím Černým potkám a ty věci si řekneme. Byl jsem připraven letos na Prix Bohemia Radio v Olomouci uvést Jiřího Černého do síně slávy, ale kdybych to dneska udělal a šel s tím ven, bude to vypadat, že s křížkem po funuse hasím problém.

A jaká je ta druhá rovina?

Druhá rovina je, že jeho pořad se vysílal 13 let a měl 551 repríz. Jsme připraveni jej kdykoli zreprízovat, což je pro Jiřího Černého určitá forma satisfakce. Přijde mi ale zvláštní říkat, že když někdo má svůj pořad, má ho napořád. Koneckonců náš nejposlouchanější pořad Toulky českou minulostí jsme teď, když se odvysílal 1218. díl, ukončili. Odlišil bych tedy dramaturgické rozhodnutí, kdy se stanice mění a pořad už do formátu nové Dvojky nezapadá, a špatnou komunikaci, které se dalo předejít, kdybychom některé věci udělali, jak jsem programovému řediteli kladl na srdce.

Černý řekl, že se o svém odchodu dozvěděl čtrnáct dní před koncem smlouvy od hudební dramaturgyně Veroniky Rezkové a nakonec za ním přišla vedoucí programu Dvojky Kateřina Dvořáková. I kdyby měl jeho pořad špatnou poslechovost, není tohle podle vás špatně?

Neřekl jsem, že ten program měl špatnou poslechovost. Mění se celá Dvojka a řada pořadů, včetně toho pana Černého, byla ukončena nebo skončí. Samozřejmě se mi nelíbí, pokud je pravda, že se pan Černý tu informaci prvně dozvěděl od paní Rezkové. Programový ředitel to věděl s předstihem a mohl s panem Černým komunikovat napřímo. Dokonce jsem přesvědčený, že to měl být on, kdo ho na to měl připravit a kdo mu to měl vysvětlit, což se evidentně nestalo. Přehodit komunikaci na dopis, na paní Rezkovou nebo na paní Dvořákovou mi nepřijde šťastné. To jsme neudělali dobře. Na druhé straně mě mrzí i některé ataky vůči mé osobě – jako bych já jako generální ředitel rozhodoval, který pořad tu bude nebo nebude. Pokud to někdo říká, neví o chodu Českého rozhlasu nic.

Když tedy poslechovost neklesala, proč Klub osamělých srdcí seržanta Pepře končí?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější