Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česko pošle další zbraně Ukrajině, o přerozdělování uprchlíků žádat nebudeme, oznámil premiér Fiala

Premiér Petr Fiala s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským při setkání v Kyjevě. Foto: úřad prezidenta, president.gov.ua
Premiér Petr Fiala s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským při setkání v Kyjevě. Foto: úřad prezidenta, president.gov.ua

Česko bude dál vyzbrojovat Ukrajinu, řekl premiér Petr Fiala (ODS). „Musíme dodávat to, s čím ukrajinští vojáci umí pracovat, co znají, co je na místě opravitelné,“ prohlásil v Otázkách Václava Moravce. O přerozdělování ukrajinských uprchlíků ale česká vláda žádat nebude, podle Fialy je to nehumánní.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Premiér Fiala řekl, že je třeba hledat všechny cesty, jak tlačit na ruského prezidenta Vladimira Putina a jak dosáhnout míru. K jednacímu stolu se podle Fialy posadí Putin až v momentu, kdy uvidí, že jinou možnost nemá. „Bude to dlouhé bez ohledu na to, kdy válka skončí,“ prohlásil předseda vlády.

„S důsledky války se budeme vypořádávat nejen tento rok, ale celý příští,“ dodal. Dopad na Evropu označil za obrovský a obyvateli možná ještě ne zcela chápaný. Fiala také připustil, že ani on sám si nedovedl představit, že by mohlo dojít „k takovému válečnému zločinu“.

Česká vláda chce každopádně podle premiéra Ukrajinu dál podporovat i 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější