Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Prezident, jakého národ neviděl

Vzácná, poměrně čerstvá fotografie alžírského prezidenta Abdelazíze Butefliky v Alžíru 9. dubna 2018. Foto: Ramzi Budina, Reuters
Vzácná, poměrně čerstvá fotografie alžírského prezidenta Abdelazíze Butefliky v Alžíru 9. dubna 2018. Foto: Ramzi Budina, Reuters

Alžířané se pustili do největších protestů za poslední dvě desetiletí. A to poté, co kandidaturu na pátý prezidentský mandát v řadě ohlásila hlava státu, Abdelazíz Buteflika, který se posledních pět let pro nemoci téměř neobjevil na veřejnosti.

„Nemáme prezidenta. Jen rám a fotku,“ skandovali v posledních dvou týdnech demonstranti ve všech velkých alžírských městech. Vyjadřují tím protest proti tomu, že se o pátý prezidentský mandát v řadě přihlásil Abdelazíz Buteflika.

Čerstvě 82letý stařec, který je kvůli vážným zdravotním problémům upoután na kolečkové křeslo a který už sedm let nepronesl projev, je i v televizi jen velmi zřídka, a to zpravidla jen na záběrech, kde naslouchá nějaké zahraniční návštěvě nebo se strnule účastní slavnostní ceremonie.

Většinu času tráví mimo republiku cestami po špičkových nemocnicích v Evropě, aniž by se jeho okolí obtěžovalo říci o zdravotním stavu prezidenta nějaké bližší informace.

Ostatně o dalších pět let v úřadu si řekl psanou formou na dálku ze švýcarské Ženevy, kde má v 8. patře univerzitní nemocnice svůj pokoj a kde se podrobuje „rutinním lékařským prohlídkám“. „Samozřejmě, už nemám tolik fyzických sil jako dříve, ale neochvějné odhodlání sloužit vlasti mě nikdy neopustilo a umožňuje mi překonat zdravotní omezení,“ vzkázal mimo jiné voličům.

Všudypřítomný absentér

Všichni tuší, že tato slova Buteflika, který od obyvatel dostal nelichotivá přízviska jako mumie, duch Casper a zombie, s nejvyšší pravděpodobností

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Afrika

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější