Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Král popu je nahý, kdo s kým mačká tlačítka a rizika potírání zaječí pacičkou

Tištěný Deník N najdete od pondělí do pátku na pultech trafik. Foto: Deník N
Tištěný Deník N najdete od pondělí do pátku na pultech trafik. Foto: Deník N

Palec nahoru: Michal Prokop. Palec dolů: Michael Jackson. Číslo dne: 2134. Primář Sova nedoporučuje potírání zaječí pacičkou. Popeleční středou se popelil Jan Jiřička.

Z naší produkce

„Michael byl jedno velké dítě.“ Na hudební genialitě Michaela Jacksona se samozřejmě nic nemění, ale asi nebudu sám, pro koho se nyní zpěvák z kolonky „hodně divný týpek“ přesune do mnohem temnějšího šuplíku. Děj dokumentu Leaving Neverland, ve kterém dva muži detailně popsali, jak je globální ikona v dětství znásilňovala, a jeho možný dopad na další oběti zneužívání, velmi citlivě popsala Jana Ciglerová.

Slavnej jsem se nikdy necítil. Jiný hudebník Michal zažíval v úterý večer mnohem příjemnější pocity. V závěru předávání cen Anděl byl frontman Framus Five Michal Prokop uveden do Síně slávy, a když s kapelou hráli uhrančivou Kolej Yesterday, publikum složené hlavně z kolegů muzikantů aplaudovalo vestoje. Prokop v rozhovoru Lenky Vrtiškové Nejezchlebové vzpomíná na strmý start kariéry, pád do deprese popu a normalizace a stoupání po Koleji Yesterday, na matku, co nechodila na koncerty, i politiku. Nejen vám, kdo máte pro Prokopa slabost, vřele doporučuji.

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

2134 hlasování. Pozorní čtenáři našeho deníku zřejmě již zpozorovali, že Jan Tvrdoň má rád data. Tentokrát se společně s matematikem a datovým analytikem Michalem Škopem pohroužili do těch sněmovních a zjistili velmi zajímavé tendence v hlasování stran. Například to, že se SPD odvrací od ANO, zatímco babišovci, ČSSD a KSČM tvoří čím dál kompaktnější blok.

Nevěřit bludům. Touha „páchat dobro“ přivedla absolventku Harvardu Claire Klingenbergovou ke skepticismu. Snaží se vyvracet pověry a nebezpečné nesmysly, které se zejména kvůli internetu nekontrolovatelně šíří, a tříbit u veřejnosti kritické myšlení. „Pokud má člověk pocit, že mu pomáhá potírání zaječí pacičkou, tak prosím, ale nemůže to být všelék,“ zdůrazňuje v rozhovoru Elišky Černé.

Rudé gumové tlačítko. Málokterý novinář v Česku rozumí dění v Číně tak dobře a umí o tom napsat tak pěkně jako Magdalena Slezáková. V dnešním textu se zaměřila na výroční zasedání tamního parlamentu a aktuální rozpoložení, ve kterém se nejlidnatější stát světa nachází.

Stehlík není plagiátor. Dosledovali jsme i případ disertační práce známého historika Eduarda Stehlíka. Tříčlenná komise Univerzity Palackého rozhodla, že expert na vojenskou historii neopisoval. Podnět na údajné plagiátorství podal Stehlíkův exkolega Jiří Fidler. Zajímavá je reakce univerzity, podle které by měl příště každý zodpovědně vyhodnotit, zda je jeho upozornění skutečně opodstatněné.

Arabská zima. Náš spolupracovník Tomáš Nídr objasňuje, proč v Alžírsku zuří největší protesty za posledních dvacet let. Obyvatelům severoafrického státu se nelíbí, že zemi chce dál vést

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější