Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Drive My Car. Vyhrají nedělní boj o Oscary poprvé Japonci?

Drive My Car. Foto: Aerofilms
Drive My Car. Foto: Aerofilms

Na festivalech a u porot filmových cen se japonskému snímku Drive My Car daří už dlouhé měsíce, teď se vydává do boje o Oscary. Zda obstojí i u běžných diváků, je ve hvězdách. Kdo je fanouškem japonského spisovatele Harukiho Murakamiho, téměř jistě bude tento film milovat. Kdo není, možná se filmu raději vyhne.

Jen tři dny před Oscary vstupuje do českých kin další oscarový nominand. Japonské drama Drive My Car líčí na zlatou sošku hned ve čtyřech kategoriích, nominováno je nejen jako nejlepší cizojazyčný film, ale i v kategoriích nejlepší film, režie a adaptovaný scénář (v kategorii nejlepší film je vůbec prvním japonským nominandem v dějinách). Svou dráhu film zahájil loni v červenci v Cannes, kde vyhrál tři ceny včetně té pro nejlepší scénář. Bodoval i na Zlatých Globech a cenách BAFTA a v oceněních hned tří oborových sdružení amerických kritiků. A mnohokrát byl označen za jeden z nejlepších filmů loňského roku. Diváky natěšené touto záplavou ovací je ale třeba upozornit, že film na ně klade jisté nároky. A že je v mnohém typickým festivalovým snímkem, u kterého je důležitá zejména divácká trpělivost a ochota podřídit se netypickému tempu i obsahu vyprávění.

Téměř tříhodinový film režiséra Rjúsukeho Hamagučiho vznikl podle stejnojmenné povídky Harukiho Murakamiho ze šest let starého, i česky vydaného povídkového souboru Muži, kteří nemají ženy (do vyprávění jsou začleněny i motivy z dalších dvou povídek ze stejného souboru). Postavy i tempo a peripetie vyprávění budou jistě čtenářům

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější