Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Když ani sehnat dinosaura není problém. Statisíce uprchlíků se pod Karpaty snaží zapomenout na hrůzy války

Zůstat v Zakarpatí, nebo putovat dál na západ? Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Zůstat v Zakarpatí, nebo putovat dál na západ? Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ukrajinské Zakarpatí je od bojů stovky kilometrů daleko. Vojáci v tamních městech a obcích nechodí se zbraněmi v ruce a netráví většinu dne v krytech. Přesto se region před několika týdny dostal do problémů, se kterými musely pomáhat humanitární organizace. Docházelo jídlo i hygienické potřeby. Oblast schovaná za Karpaty se totiž stala útočištěm pro stovky tisíc prchajících Ukrajinců.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

První jarní slunce se opírá do užhorodských ulic, teploty hravě překračují hranici deseti stupňů Celsia. Obchody se plní lidmi, restaurace nestíhají nápor zákazníků a číšníci v dobrém rozmaru přinášejí nejen boršč, ale i pivo nebo víno. Ukrajinské celostátní prohibici navzdory.

Kolem se procházejí celé rodiny, v hloučku pokuřují ukrajinští vojáci. Bez kalašnikovů na rameni, těžké kanady vyměnili za polobotky, které jsou na procházku po městě přece jen vhodnější. Na západě Ukrajiny se prostě žije trochu jinak než ve městech, odkud denně prchají desítky tisíc lidí.

Není to překvapující – Zakarpatí je od míst, kde jsou boje nejtěžší, daleko. Je tedy logické, že po prvotním šoku, který koncem února zasáhl nejen Ukrajince, se život v této hornaté oblasti aspoň částečně vrací do původních kolejí.

Zdroj: Deník N

Druhý pohled už ale o aktuální situaci napoví víc. „Máme plno, některé pokoje jsou obsazené i týdny dopředu. Přijeli sem všichni. Vždyť ani já nejsem odsud, toto je můj první den v práci,“ vysvětluje recepční v jednom z desítek hotelů v Užhorodu. Na parkovišti stojí auta, jejichž registrační značky prozrazují, že své majitele přivezla z daleka.

Podruhé návštěvník Zakarpatské oblasti zpozorní při

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější