Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Reportáž: Kryt pod divadlem ožil kulturou, místní však straší memento Mariupolu

Divadlo v ukrajinském městě Ivano-Frankivsk je nyní skutečný underground. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Divadlo v ukrajinském městě Ivano-Frankivsk je nyní skutečný underground. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ukrajinské město Ivano-Frankivsk se od slovenských hranic nachází pouze zhruba 200 kilometrů. Probíhající válka nicméně život místních významně ovlivňuje. Rozptýlit se je snaží herci, kteří se po dvoutýdenní pauze vrátili ke své práci. Představení se ale konají v bezpečnostním krytu pod hlavní budovou divadla.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ivano-Frankivsk je momentálně jedno z prvních měst při cestě Ukrajinou na východ, v nichž je hned patrné, že v zemi probíhá válka. Téměř na všech příjezdových cestách se nacházejí blokposty, tedy stanoviště, kde vojáci nebo policisté kontrolují auta.

Opevněné je také centrum města, prakticky na všech rozích hlavního náměstí, kde sídlí radnice, jsou vyskládané pytle s pískem, čímž vytvářejí improvizované bunkry. Válečnou atmosféru dokreslují protitankoví „ježci“ a samozřejmě všudypřítomní ozbrojenci s útočnými puškami.

Kontrolní bod v Ivano-Frankivsku. Po začátku války Ukrajinci upravili některé dopravní značky. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Důraz na zabezpečení města má nicméně své důvody. Místní mezinárodní letiště se totiž

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější