Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Pointa N: Strastiplný měsíc, během kterého padly všechny naše jistoty

Foto: Alexander Ermočenko, Reuters
Foto: Alexander Ermočenko, Reuters

Ruská armáda pustoší Ukrajinu už měsíc. Umírají civilisté včetně dětí i novináři. Napadená země viní agresora i z toho, že násilně odváží obyvatele do Ruska. V Mariupolu stále obleženém ruskými jednotkami zůstává v nelidských podmínkách 100 tisíc místních.

Hlavní události dne vybrala a okomentovala Barbora Loudová.

Vojáci neodcházejí, utrpení přibývá

Je to už měsíc od okamžiku, kdy jsme si museli zvyknout na to, že mír není synonymem pro život v Evropě. Dnes v šest ráno přišla notifikace: Ruským jednotkám se stále nedaří postupovat směrem na Kyjev, ukrajinská armáda je zastavila u předměstí Brovary východně od metropole.

Kyjev stojí, prezident Volodymyr Zelenskyj žije. Podobné ujištění se už stalo pomalu koloritem.

Přesto naše dny končí součtem obětí. Podle OSN během války zemřelo nejméně 1035 civilistů. Ukrajinská generální prokuratura uvedla, že v důsledku ruské invaze bylo zabito 128 dětí a dalších 172 nezletilých utrpělo zranění. Více než polovina ukrajinských dětí musela opustit své domovy, upozornil UNICEF.

Valné shromáždění OSN odpoledne schválilo rezoluci, která požaduje ochranu civilistů. Také kritizuje Rusko za vytvoření zoufalé humanitární situace. Že je to situace šílená, dokreslují i podobné dechberoucí výjevy jako ty, které zachytila novinářka z ukrajinského Kyiv Independent.

Zdroj: twitterový účet Anastasii Lapatiny

Navíc skutečný počet obětí bude zřejmě mnohem větší. Například k informacím z obléhaného

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

V tomto okamžiku nejčtenější