Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česká stopa Šojguova náměstka: dělal jednatele dvěma ruským oligarchům

Náměstek ruského ministra obrany Alexej Krivoručko. Foto: kremlin.ru
Náměstek ruského ministra obrany Alexej Krivoručko. Foto: kremlin.ru

Alexej Krivoručko je už čtvrtý rok náměstkem ruského ministra obrany Sergeje Šojgu, muže, který přímo nese vinu za agresi vůči Ukrajině. Sedmačtyřicetiletý rodák ze Stavropolu byl však na evropský sankční seznam zařazen už předloni, a to kvůli odpovědnosti za otravu opozičního politika Alexeje Navalného. Zjistili jsme, že Krivoručko byl aktivní v Česku, působil tu ve firmě, kterou přes Kypr ovládali dva ruští oligarchové.

Alexej Krivoručko má na ruském ministerstvu obrany na starosti výzbroj ruské armády, což je také důvod, proč se před dvěma lety dostal na sankční seznam Evropské unie. Tento resort má totiž v Rusku na starosti i skladování a likvidaci chemických zbraní, což se týká i nervového jedu novičok, kterým byl mimo jiné otráven opoziční lídr Alexej Navalnyj.

„Použití chemické zbraně na území Ruské federace může být důsledkem buď záměru, nebo nedbalosti ministerstva obrany a jeho politického vedení,“ vysvětlila EU uvalení sankcí na Krivoručka. Ze stejného důvodu se dostal i na americký seznam.

Před svým nástupem do funkce v roce 2018 Krivoručko působil na manažerských pozicích v letectví, automobilovém průmyslu nebo ve zbrojařském koncernu Kalašnikov. V té době měl také byznysové vazby na Česko

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Zákulisí moci

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější