Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pražské Vršovice ožijí studentskou tvorbou, blíží se 38. ročník festivalu FAMUFEST

Filmový festival FAMUFEST s3tk8ní začíná už ve středu 30. března. Po dobu pěti dnů se pražské Vršovice stanou středobodem kulturního dění, letošní ročník toho totiž nabízí doopravdy mnoho. Po dvou online ročnících využije offline prostředí na maximum. Návštěvníci festivalu se mohou těšit na celkem 62 studentských filmů, industry přednášek, koncertů kapel progresivní scény i na speciální festivalové pivo.

Letošní ročník se nese v tématu setkání, na což odkazuje typografická hříčka v názvu festivalu. FAMUFEST už tradičně nabídne setkání s nejaktuálnější tvorbou studentů Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze. Zahájí ho absolventský snímek Adama Kolomana Rybanského Kdyby radši hořelo, který měl v únoru premiéru na mezinárodním filmovém festivalu Berlinale v sekci Panorama. První den se v projekčním bloku s názvem Pivo s Bélou divákům představí i filmy, které vznikly v rámci podzimního mentoringu proslulého maďarského režiséra Bély Tarra.

Filmové bloky v tématu neodlučitelných dvojic

Na festival bylo přihlášeno celkem 62 studentských snímků, které byly pro účely projekcí rozděleny do devíti bloků podle společných, výrazných témat. Během jedné projekce tak divák zhlédne typově i žánrově rozdílné snímky. Názvy i témata bloků dramaturgický tým pojal s lehkostí a vtipem. Návštěvníci festivalu se tak mohou těšit na bloky Gin & Tonic, Cukr & Bič, Jekyll & Hyde a další. Speciální blok Modrá & Žlutá názvem zase odkazuje k barvám ukrajinské vlajky. Zde budou představeny filmy z archivu FAMU zaměřující se na ukrajinsko-ruské vztahy. Ústředními motivy filmů jsou příběhy lidí, kteří i navzdory bezohlednosti a krutosti mocných mají touhu žít, milovat a radovat se tak jako každý z nás.

Tři porotkyně a čtyři porotci

Porota FAMUFESTu je složená z celkem sedmi porotců zastupujících různé oblasti audiovize. Jednou z porotkyň je kreativní producentka HBO Tereza Polachová. Díky ní vznikly série jako Hořící keř, Bez vědomí, Pustina nebo dokument Dálava. Porotcem je i Michal Nohejl, čerstvý držitel Ceny české filmové kritiky za režii filmu Okupace. Sound design v porotě reprezentuje Robert Slezák, zvukař filmů Metanol, Jan Palach, Špína nebo seriálu Zrádci. Představí se i dokumentaristka Tereza Reichová, střihačka Evženie Brabcová nebo kameraman Jan Baset Střítežský. Pozvání do poroty přijal i chilský režisér Nicolás Lasnibat, který na festival přijede spolu s delegací z prestižní pařízské filmové školy La Fémis, která v rámci festivalu představí svou tvorbu.

Festival nebude žít jenom filmem

Kromě studentů a profesorů z pařížské La Fémis na FAMUFEST dorazí díky partnerství s Goethe Institutem německá režisérka Leonie Krippendorff. V pátek večer uvede projekci svého filmu Smyčka, doplněnou o Q&A. Mladou režisérku můžete znát například díky filmu Léto v Kreuzbergu, který byl nominován v sekci Generation na Berlinale. SVĚT HUB a kulturní centrum Vzlet budou hostit festivalové přednášky a workshopy. Ve spolupráci s platformou Cinergy proběhne debata na téma evropských koprodukcí s producentkami Klaudií Smieja-Rostworowskou, která stojí za filmy jako Ada či Šarlatán, a Dyveke Graver, jejíž poslední produkovaný snímek Nejhorší člověk na světě je nominovaný na Oscara. Zástupci platformy Audionaut rozeberou fenomén podcastingu, proběhne panelová diskuse na téma výuky herního designu a představí se i iniciativa Ne!musíš to vydržet, která se věnuje konsentu a vhodnému chování (nejen) na akademické půdě.

Bad Flash baru si návštěvníci budou moci vytvořit vlastní festivalový merch nebo ochutnat speciální festivalové pivo. Kavárna Café V Lese a klub Ankali ožijí hudbou progresivních českých interpretů, jako jsou Metastavy, Mutanti hledaj východisko, Good Times Only nebo Oliver Torr.

Kompletní program najdete na www.famufest.cz. Akreditace jsou již nyní k dostání na platformě GoOut.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Film

Mediální spolupráce

V tomto okamžiku nejčtenější