Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vikingové ji spojovali se svými padlými, Laponci se před ní skrývali, dnes se na ni pořádají hony

Aurora borealis (Northern lights) over mountain with one person at Skagsanden beach, Lofoten islands, Norway
Aurora borealis (Northern lights) over mountain with one person at Skagsanden beach, Lofoten islands, Norway

Island nabízí návštěvníkům celou řadu přírodních divů. K vidění jsou horké gejzíry i vodopády, vedle nichž si člověk připadá úplně malinkatý. V zimě tu ale narazíte – ostatně jako v mnoha jiných severských státech – ještě na jednu podívanou. Musíte ale mít trochu štěstí. Polární záře se tu sice objevuje poměrně často, na denním pořádku však není.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Letos na ně ale byla obzvlášť hojná sezona. Tato kouzelná podívaná se místním i návštěvníkům Islandu při pohledu na severní noční oblohu naskytla mnohokrát. Může to znít snadno, ale pravda je, že pro tento úkaz, při kterém na nebi tancují zelené čáry se žlutými odlesky, se musí sejít ideální podmínky. Zpravidla platí, že přes mraky auroru borealis, jak se polární záře odborně nazývá, vidět nelze. Nejdůležitější ale je, aby se slunce skutečně pořádně rozbouřilo.

Jsou to totiž právě sluneční paprsky, které mohou za netradiční osvětlení oblohy. Co se při polární záři vlastně děje?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Deník z ciziny

Příroda

Skandinávie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější