Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Spí tři hodiny, pořád telefonuje a ze zeleného trička udělal symbol. Jak se Zelenskyj snaží vyhrát válku

Projev ukrajinského prezidenta Zelenského k členům amerického Kongresu. Foto: senátor Kevin Cramer, cramer.senate.gov
Projev ukrajinského prezidenta Zelenského k členům amerického Kongresu. Foto: senátor Kevin Cramer, cramer.senate.gov

Na obrazovce se zjeví zarostlý Volodymyr Zelenskyj v zeleném vojenském triku. Mluví o tom, že Ukrajina bojuje i za zbytek světa, děkuje za pomoc, ale zároveň žádá tvrdší sankce a bezletovou zónu. Tento obrázek se v uplynulých týdnech opakoval na velkoplošných obrazovkách v parlamentech mnoha zemí světa.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Z projevů ukrajinského prezidenta v zahraničních parlamentech se už stala rutina, jen za poslední týden stihl promluvit k poslancům v Německu, Kanadě, Izraeli a Itálii i v americkém Kongresu.

K tomu přidal rozhovory na CNN a s reportéry v Kyjevě, mezi nimiž byl i Michal Kubal z České televize, a také videohovor s americkým hereckým párem – Ashtonem Kutcherem a Milou Kunisovou, kteří pro Ukrajinu vybrali 35 milionů dolarů.

Zelenskyj rozumí tomu, že i takto za Ukrajinu bojuje – na svou stranu si přiklání veřejné mínění a politiky na Západě. Dosvědčuje to i příběh o tom, jak jeho emotivní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější