Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Musíme se zbavit těla a vy v tom jedete s námi. Podvodníci podle policie vydírali bohaté podnikatele

Ilustrační foto: Policie ČR
Ilustrační foto: Policie ČR

Na začátku března Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zatkla vlivného advokáta spolu s dalšími několika lidmi. Policisté jim kladou za vinu, že pod příslibem rychlých vysokých zisků vlákali bohaté podnikatele do fiktivních a nelegálních obchodů. Ty byly ale jen součástí předem připravené hry. Podle jejího „scénáře“ se pak podnikatelé stali následně i terčem vydírání. Pachatelé třeba předstírali vraždu a podnikatele dokázali přesvědčit, že jsou jejími spolupachateli. Následně inkasovali miliony korun na údajné úplatky policistů.

Policie o případu informovala minulý týden. Tehdy mluvčí NCOZ oznámil, že kriminalisté na Vysočině na začátku března zatkli tři lidi. „A to pro trestné činy vydírání, podvodu a legalizace výnosů z trestné činnosti. Dále zahájili trestní stíhání jedné právnické osoby pro trestný čin legalizace výnosů z trestné činnosti. U již dříve stíhaných osob bylo trestní stíhání rozšířeno o další skutky,“ napsal mluvčí policejní centrály Jaroslav Ibehej.

Skupina, z níž byli tři lidé obviněni už na podzim loňského roku, měla podle závěrů policie předem vymyšlený a propracovaný scénář. Nabízela bohatým lidem z okolí Jihlavy a Hradce Králové zprostředkování obchodů, které byly vždy alespoň částečně nelegální.

Co bylo jejich přesnou podstatou, policisté nezmínili. Prozradili pouze to, že tyto velmi lukrativní obchody představovaly pro lidi, které skupina přilákala, sice vysoké riziko, ale možnost velkého a rychlého výdělku peněz. Podnikatelé, kterým tyto možnosti nabídli, ale nevěděli, že se stali oběťmi předem připraveného podvodu, na jehož konci přijdou o miliony.

Skupina měla podle důkazů nashromážděných vyšetřovateli předem vymyšlené záminky, proč obchody zkrachují. Následně skupina před bohatými lidmi, které vtáhla do svého „obchodu“, předstírala, že situace se zvrhla a jeden z obchodních partnerů byl zavražděn a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější