Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Vrať se mi domů, milovaný!“ Tragédii čínského boeingu zatím nerozluštila ani černá skříňka

Šedesátiletá Liang zapaluje svíčky během buddhistického obřadu k uctění mrtvých. Vesnické pole, kde je rozestavila, leží v horách nedaleko místa, kde se k zemi zřítil čínský boeing se 132 lidmi na palubě. Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters
Šedesátiletá Liang zapaluje svíčky během buddhistického obřadu k uctění mrtvých. Vesnické pole, kde je rozestavila, leží v horách nedaleko místa, kde se k zemi zřítil čínský boeing se 132 lidmi na palubě. Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Na dřevěném stole leží bílé chryzantémy a lesem se nese nářek pozůstalých. Po jednom z nejhorších leteckých neštěstí v dějinách Číny pokračuje čtvrtým dnem pátrání po 132 obětech tragického letu MU5735. A také snaha o rozluštění záhady, proč se letadlo střemhlav zřítilo k zemi. Odpoví poškozená černá skříňka, již se včera podařilo nalézt?

Prší. Pořád jenom prší, jako by nikdy nemělo přestat. Déšť stéká po okně auta a tvář skleslé ženy uvnitř se pod jeho cestičkami rozpíjí na akvarel. U brány do vesnice přešlapují v loužích nohy v maskáčích a těžkých botách a nad nimi se houpou tmavě modré deštníky. Opodál ze stanu vyhlíží lékař a brýle má plné dešťových kapek. A pak jsou tu desítky dalších lidí: v rukách deštníky, v obličejích vepsaný strach.

Kde jsou?

Déšt si nevybírá, smáčí všechny stejně. Policisty, zdravotníky, úředníky i všechny ty vystrašené ženy a muže. Ty, kteří už dva dny marně čekají na zprávy o svých nejbližších.

Pořád dokola listují zpravodajstvím v telefonech. Znají číslo letu, kterým 132 jejich příbuzných v pondělí 21. března cestovalo z jihočínského Kchun-mingu do Kantonu (MU5735). Přesně vědí, jakou rychlostí a v jaké výšce ten Boeing 737–800 letěl, než se náhle strmě obrátil k zemi (841,69 km/h a 8,87 kilometru). Vědí, že oblast, kde se letadlo zřítilo (okres Tcheng, autonomní oblast Kuang-si u hranice s provincií Kuang-tung), pročesává přes 330 záchranářů a že se pátrá ve více než 4,5 hektaru těžko přístupného terénu.

Tchengská krajina jižní Čínu nezapře: je hornatá a strmé kopce jsou porostlé bambusy a další bujnou vegetací. Pohybovat se v ní není snadné ani za sucha, natož když celé dny leje.

Vystrašení lidé v pláštěnkách a pod deštníky už vědí všechno, co vědět mohou – jen to nejdůležitější ne. Nevědí, kam se poděli ti, které milují.

Tuší jen, že už asi nejsou naživu. Všichni viděli ve zprávách to video, co

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Doprava

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější