Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Demokracie musí umět bojovat sama za sebe. Stát se nesmí bát zasáhnout proti těm, kdo podporují vojenskou agresi

Úhel pohledu: Někteří politici, státní orgány, občanská sdružení i jednotlivci vyzývají zejména nyní, v souvislosti s ruskou agresí proti Ukrajině, k tvrdým zásahům proti všem, kdo šíří dezinformace. Jiní varují, že pod pojmem dezinformace se může skrýt leccos a zejména stát by měl být velmi opatrný při posuzování, co je právo na názor a co porušení zákona. Nabízíme dva úhly pohledu sepsané odborníky, kteří se problematikou dezinformací zabývají.

Máloco je tak moc v pořádku jako dávat si pozor na to, jakým způsobem stát vykonává, případně zpřísňuje represi. Občanské společnosti si ceníme zejména pro její schopnost dohledu nad tím, zda se státní moc neposunula k autoritářským manýrám. Bylo by ovšem naivní domnívat se, že do škály nástrojů státní moci represe a kroky, které systém hájí, nepatří.

Do Evropy se vrátila válka. Na Ukrajině umírají lidé, vybuchují rakety, hoří budovy a střílí se v ulicích. Obyvatelé Evropy po dlouhých desetiletích zjistili, že strach z války a výrazy jako nepřátelská propaganda nebo vlastizrada nepatří do minulého století. Ukrajina bojuje a Západ velmi pozdě zjišťuje, že je již dlouho ve válce o srdce a mysl vlastních obyvatel, ve které bojovat jaksi zapomněl.

Politici za dramatických okolností přicházejí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Polemika

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější