Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Západ si tentokrát zradu nemůže dovolit a moc dobře to ví

Tyrany vždy překvapí zjištění, že lidem může záležet na svobodě jiných lidí stejně jako na jejich vlastní. Foto: Dovile Ramoskaite
Tyrany vždy překvapí zjištění, že lidem může záležet na svobodě jiných lidí stejně jako na jejich vlastní. Foto: Dovile Ramoskaite

Esej Michaela Ignatieffa: Východoevropané odjakživa chápali, že autoritářské Rusko, ať už mu vládne kdokoli, na svých hranicích nikdy nestrpí svobodný stát. Putinova brutalita má tradici.

Invaze na Ukrajinu vstoupila do čtvrtého týdne a v Kyjevě se schyluje ke krvavému rozuzlení. I jaderná válka se dostala do říše možného. Abychom se zorientovali a vymysleli, co máme dělat, musíme pochopit, jak jsme se sem vlastně dostali. Jak s oblibou říkával Isaiah Berlin, potřebujeme vidět vzor na koberci.

Tato válka nezačala v roce 2022. Začala v roce 2007 projevem ruského prezidenta Vladimira Putina na Mnichovské bezpečnostní konferenci, v němž odmítl akceptovat evropské uspořádání po roce 1989. Následovala jeho invaze do Gruzie v roce 2008 a okupace Krymu a Donbasu v roce 2014. Tehdy jsme v tom vzor neviděli. Teď už ho ale vidět musíme.

Abychom pochopili, proč se dnes útočí na Kyjev, musíme se vrátit do

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Kanada

NATO

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

TOP

Ukrajina

USA

Komentáře, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější