Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Odpůrce korespondenční volby podpořil i Zeman. „Připravujeme se na obstrukční noci,“ říká Rakušan

Seminář o korespondenční volbě proběhl ve Sněmovně pod záštitou ústavně-právního výboru a ve spolupráci s Institutem Václava Klause. Foto: Poslanecká sněmovna
Seminář o korespondenční volbě proběhl ve Sněmovně pod záštitou ústavně-právního výboru a ve spolupráci s Institutem Václava Klause. Foto: Poslanecká sněmovna

Prezident Miloš Zeman se na pondělním semináři v Poslanecké sněmovně vyslovil proti korespondenční volbě. Podle jeho slov by lidé o „svátku demokracie“ měli „opustit pohodlné křeslo“ a do volební místnosti dojít. Vláda chce návrh, který by usnadnil hlasování pro Čechy žijící v zahraničí, projednávat už na jaře. „Musíme se připravit na obstrukční noci,“ řekl Deníku N ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Navzdory tomu, že válka na Ukrajině stále zuří a Česko se potýká s bezprecedentními dopady tohoto konfliktu, tuzemské politické dění se nezastavilo. Ve Sněmovně se na začátku týdne mluvilo o možném zavedení korespondenční volby pro české občany žijící v zahraničí. Téma na semináři, který se konal pod záštitou ústavně-právního výboru ve spolupráci s Institutem Václava Klause, zvedli zejména odpůrci této změny.

Předseda výboru Radek Vondráček (ANO) ve svém úvodním slově popsal, že byl dříve korespondenční volbě spíše nakloněn, nyní se ale řadí mezi její kritiky.

„Korespondenční volbu považuji za pomyslný kamínek, který když padne, může spustit celou lavinu. Někdo říká, že se protrhne hráz. Může dojít k dalším změnám volebních zákonů, které už budou ohrožovat svobodné, přímé a tajné volby v České republice,“ prohlásil bývalý předseda dolní komory.

„Opustit pohodlné křeslo“

U korespondenční volby podle jeho mínění nejde o to, aby se Čechům žijícím v zahraničí usnadnilo hlasování.

„Opravdu si myslíte, že jde jen o pomoc krajanům nebo studentům, nebo je zde ještě jiný důvod a to téma je prosazováno velkou silou i z jiných důvodů? Patřím k těm, kteří jsou velmi skeptičtí. Nejde ani tak o pomoc v zahraničí pobývajícím Čechům, jako spíš o šanci a možnost nějakým způsobem ovlivnit volby,“ tvrdí místopředseda hnutí ANO.

Po Vondráčkovi vystoupil se svou videozdravicí prezident Miloš Zeman. Ten se ve zhruba dvouminutové řeči vyslovil proti zavedení korespondenční volby, a to hlavně ze dvou důvodů. Jako první protiargument zmínil

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

dagmar.strakova@... vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější