Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ukrajina mimo NATO, ale se zárukami. Kyjev a Moskva jsou o kus blíž dohodě, která by mohla ukončit válku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s vojáky v kyjevské nemocnici. 17. 3. 2022. Foto: úřad prezidenta / Reuters
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s vojáky v kyjevské nemocnici. 17. 3. 2022. Foto: úřad prezidenta / Reuters

Kyjev a Moskva se v posledních dnech přiblížily k dohodě, která by ukončila ruskou invazi na Ukrajinu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že Rusové mají nyní při jednáních „realističtější pozici“. Jeho poradce Mychajlo Podoljak, jeden z členů vyjednávacího týmu, dodal, že „většina“ původních ruských požadavků „už v tuto chvíli není na stole“.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Začínají se objevovat informace o tom, za jakých podmínek by obě strany byly ochotny válku ukončit.

O podrobnostech informovalo v minulých dnech několik médií. Mluvil o nich Mychajlo Podoljak, slovinský premiér Janez Janša, který se účastnil cesty do Kyjeva s premiérem Fialou a polským kolegou Morawieckým. Podobně mluvčí tureckého prezidenta tlumočil v BBC telefonický rozhovor mezi Erdoganem a Putinem, který mu vyložil současné požadavky Ruska.

Kdyby se dohodli, Kyjev by musel

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější