Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Když České dráhy omezí Wi-Fi, nezachrání vás ani mobilní data. Proč je signál ve vlaku stále špatný?

Ilustrační foto: České dráhy
Ilustrační foto: České dráhy

České dráhy uvažují, že omezí bezplatné Wi-Fi připojení ve svých vlacích. Cestující, kterým by případný limit nestačil, by se tak museli spolehnout na své datové balíčky od operátorů. Jak ale ukazuje měření Českého telekomunikačního úřadu, rychlý internet (4G) není ani podél hlavních železničních tratí samozřejmostí. Signál navíc špatně proniká konstrukcí vagonů – u některých novějších typů dokonce víc než u těch starších. Deník N sestavil přehled, kde mohou mít cestující s internetem v mobilu největší problémy.

Do roku 2021 by tuzemští operátoři měli podle plánu pokrýt mobilními službami sto procent všech železničních koridorů. Jen letos jich má být rychlým mobilním internetem LTE pokryta polovina – a jak potvrzuje měření Českého telekomunikačního úřadu, tento dílčí cíl už operátoři splnili.

Aktuální stav nově mapuje nový web spuštěný Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ), na němž jsou místa s nejhorším signálem přehledně vyznačena červeně. Na první pohled je vidět, že nejvytíženější železniční tratě jsou signálem LTE už téměř pokryté. Přesto se najde pár slabších míst.

„Nejslabší pokrytí měření odhalilo na druhém tranzitním železničním koridoru (Petrovice u Karviné – Ostrava – Přerov – Břeclav), kde je poměr pokrytých a nepokrytých bodů sítě LTE přibližně stejný,“ uvádí regulátor v hodnotící zprávě. Konkrétní výsledky se u každého ze tří operátorů liší.

Operátor O2 – pokrytí signálem LTE (4G) mimo vagon vlaku. Zdroj: ČTÚ
Operátor T-Mobile – pokrytí signálem LTE (4G) mimo vagon vlaku. Zdroj: ČTÚ
Operátor Vodafone – pokrytí signálem LTE (4G) mimo vagon vlaku. Zdroj: ČTÚ

Mapy ukazují, že všichni tři operátoři mají největší problém s pokrytím úseku mezi Bohumínem a Karvinou, dále kolem Ústí nad Labem a také na Orlickoústecku. Další vytížené úseky až na výjimky svítí zeleně, což značí silný signál. Jak je tedy možné, že při jízdě vlakem, i přes poměrně dobré pokrytí, internet v mobilu vypadává a občas je problém i s hovorem?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější