Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Magor tu není, Oáza také ne, ale Magorova Oáza obojí zpřítomňuje

Ivan M. Jirous v Ostravě v roce 2009. Foto: Jaroslav Ožana, ČTK
Ivan M. Jirous v Ostravě v roce 2009. Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

V loňském roce jsme si připomněli, že je to již deset let, co tu není Ivan M. Jirous. Aktivista, básník, politický vězeň. Klíčová postava českého undergroundu, která by v jiném režimu možná psala dál do odborných časopisů a byla by známá jen lidem z umělecké obce. Dříve knižně nesebrané Jirousovy texty vyšly ve svazku Magorova Oáza a doplňují tak dříve vydaný Magorův zápisník.

Zásadnější publicistické a kritické texty Ivana „Magora“ Jirouse (1944–2011) byly shromážděny ve výboru Magorův zápisník v roce 1997. Později se ukázalo, že i tak zůstalo nezahrnuto značné množství dalších textů, které si do Zápisníku nenašly cestu buď pro svou marginálnost, či proto, že se jednalo o rozhovory a různá prohlášení nebo protože vznikly až po vydání Zápisníku.

Editor Michael Špirit tedy Magorovou Oázou doplňuje Zápisník, aby bylo Jirousovo dílo nebeletristické víceméně uceleně publikované. Kniha tak nabízí texty z velmi dlouhého období a je jistým paradoxem dějin, že ji otevírá Jirousův text Odkaz sovětské revoluční avantgardy vydaný v roce 1967 v časopisu Výtvarná práce. Jirous, vystudovaný historik umění, v něm upozorňuje na konstruktivistické tendence v sovětském umění na počátku 20. století. Text spadá do období, kdy se ještě autor pokoušel

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Výtvarné umění

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější