Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Embargo na ropu a plyn ruskou ekonomiku položí. Teplejší měsíce musíme využít k radikálnějšímu řešení, říká energetický analytik

Energetický analytik Kristián Takáč má na Ukrajině část rodiny. Foto: Tomáš Grečko, Deník N
Energetický analytik Kristián Takáč má na Ukrajině část rodiny. Foto: Tomáš Grečko, Deník N

Udělali jsme chybu, když jsme se od ruské ropy a plynu neodstřihli dříve? Ano, odpovídá slovenský energetický analytik Kristián Takáč, který několik let působil jako energetický konzultant na Ukrajině a akademicky se věnoval Rusku. Ale po bitvě je každý generál, připomíná.

„Měli jsme se bránit. Ale západní civilizace možná trochu zapomněla žít v konfliktu. Bojíme se ho, raději ustupujeme a já si myslím, že Rusko, které Evropou pohrdá a nazývá ji slabou ‚gayropou‘, toho využívalo,“ říká v rozhovoru.

Takáč byl rok státním tajemníkem na slovenském ministerstvu hospodářství za vlády Ivety Radičové. Poté pracoval pro energetické společnosti na Slovensku, působil v rámci projektu EU na Ukrajině a radil ukrajinské vládě v oblasti reformy trhu s elektřinou. Od roku 2018 pracuje jako energetický konzultant a část jeho rodiny žije na Ukrajině.

V rozhovoru se dočtete:

  • jak se ruští okupanti chovají k zaměstnancům ukrajinských jaderných elektráren;
  • v jakém stavu je ukrajinská přenosová soustava a co by mohlo znamenat její připojení k Západu;
  • jak závažné by bylo omezení dodávek plynu v příští zimní sezoně pro domácnosti a průmysl;
  • jaký je postoj Ruska ke střední Evropě a jaké vyjednávací nástroje používá;
  • jak Vladimir Putin od svého nástupu k moci využíval energetiku jako geopolitickou zbraň.

Jak důkladně jste obeznámen se současným stavem ukrajinské energetiky?

Sleduji totéž co ostatní. Ale rozumím ukrajinsky a mluvím rusky, takže se dívám i na ukrajinské weby, kanály na Telegramu a tak dále. Ruské v podstatě nemá smysl sledovat.

Informace mám také od lidí, kteří jsou na Ukrajině a volají mi nebo píšou. Kromě toho jsem u nás ubytoval kolegyni z tamního regulačního úřadu. Měl jsem tu také lidi z Energoatomu. Tedy lidi, kteří provozují jaderné elektrárny.

Vyprávěli mi, jak se k nim Rusové chovali, když obsadili některé jaderné elektrárny.

Jak?

Chovají se panovačně, arogantně a neadekvátně. K řízení jaderných elektráren nepřistupují s náležitou vážností. Není v pořádku, aby voják nebo generál, který o provozu elektrárny absolutně nic neví, rozkazoval lidem, co mají dělat, kdy mají jít na záchod, kdy jít spát, nepouštěl je domů. Panuje tam únava, která ohrožuje bezpečnost celého systému. Je děsivé, že v řídicím středisku v Černobylu je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sankce proti Rusku

Ekonomika, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější