Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Publicista Koller ve vysílání Českého rozhlasu šířil proruskou propagandu. Stanice se omluvila

Proruský publicista Martin Koller. Zdroj: Kollerova veřejná facebooková fanpage
Proruský publicista Martin Koller. Zdroj: Kollerova veřejná facebooková fanpage

Český rozhlas odvysílal rozhovor s prokremelským publicistou Martinem Kollerem. Ve veřejnoprávním éteru tvrdil, že ukrajinská armáda nebojuje, je plná dezertérů a z Ukrajiny odcházejí ekonomičtí migranti, žádní uprchlíci. Rozhlas se záhy za „nepodložená fakta“ omluvil.

Koller: „Ukrajinci využili situace a hromadně mizí do Evropy, nikoli jako uprchlíci, ale jako ekonomičtí migranti, kteří se už nikdy nechtějí vrátit.“
Moderátorka: „Ale tyhle informace se na našich hranicích nepotvrzují, vždyť k nám přicházejí ženy a děti, to je i vidět.
Koller: „Podívejte se na Slovensko, kdo tam přichází, jsou to celé rodiny. Jsou to z velké části chlapi, dokonce tam přicházejí i různí černoši a Arabové, které tam vozí Turci.“
Moderátorka: „Tak tohle se zatím opravdu nepotvrdilo.“

V tomto duchu se nesl rozhovor, který v pátek odpoledne živě odvysílal Český rozhlas. Publicista Koller v něm tvrdil nepravdy a hlásal prokremelskou propagandu. Upozornili na to novináři na sociálních sítích. Český rozhlas se záhy omluvil.

„Vojenský analytik Martin Koller v posledním publicistickém pořadu Hlavní zprávy – rozhovory, komentáře prezentoval své názory na válku na Ukrajině, které však nebyly podložené fakty. Jeho účast ve vysílání považujeme za důsledek naší nedostatečné přípravy. V kontextu mnohadenního vysílání o válce jde naštěstí o ojedinělý moment. Posluchačům se omlouváme,“ napsal rozhlas na svých sociálních sítích.

Šlo o speciální vysílání Radiožurnálu a ČRoPlus. Šéfredaktor Plusu Petr Šabata

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Média

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější