Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Konečně jsme se vyspaly.“ Před válkou našly matky s dětmi bezpečí v penzionech, budoucnost je tu však nečeká

Světlana prchá před válkou se čtyřmi dětmi, nejmladšímu jsou tři roky. Říká, že si chce práci najít co nejdřív, bez školy a školky to však může zvládnout jen těžko. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Světlana prchá před válkou se čtyřmi dětmi, nejmladšímu jsou tři roky. Říká, že si chce práci najít co nejdřív, bez školy a školky to však může zvládnout jen těžko. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Po dlouhé době zažívá část ukrajinských uprchlíků v českých hotelech a penzionech v turistických oblastech zase noci v klidu a bezpečí. Ačkoli místní se hlásí sami a prostory svého podnikání nabízejí i pro budoucí měsíce, pro dlouhodobější pomoc taková místa vhodná nejsou. Majitelé potřebují vydělat na hypotéky, ukrajinští uprchlíci tam zase těžko shánějí místa ve školách i školkách a práci. Deník N přináší reportáž z jihomoravského Vranova nad Dyjí.

„Dnes jsme si poprvé oddechly. Nemusíme nic řešit, pijeme čaj, můžeme si uvařit kávu, děti si hrají. Poprvé jsme v klidu,“ říká venku u stolku s výhledem do zahrady mladá Ukrajinka Maryana. Popíjí kávu, pokuřuje cigaretu a občas odběhne zkontrolovat plotnu, kde se jí zrovna vaří boršč.

Stejně jako mnoho dalších utekla před válkou a společně se sestrou Tanyou a kamarádkou Anyou skončily v obci Štítary na Znojemsku. Ze země odešla nejprve do Moldavska a přes Rumunsko se dostala dál až do Česka. Donedávna byla ještě v uprchlickém centru v Brně, a ačkoli i tam jí místní pomáhali, bydlení v soukromí je podle ní o něčem jiném.

„Dali nám vodu, jídlo. Vše, co jsme potřebovali. Pořád je tam ale hluk, pořád je tam světlo. S tímto se to nedá srovnávat,“ říká Maryana úlevně. Bylo to prý také poprvé od útěku z Ukrajiny, kdy v noci nebrečela. Poprvé měla pocit, že ví, co bude zítra. A také si pořádně odpočinula. „Jste prostě celou dobu ve stresu,“ vysvětluje.

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Penzion, ve kterém je nyní celá její širší rodina, využívají v létě turisté, teď tu všechna místa obsadily ukrajinské rodiny. Převážně ženy a děti nacházejí v jednotlivých apartmánech první noc v klidu a bezpečí.

Městys Vranov nad Dyjí, který leží asi dvacet kilometrů od Znojma, měl ve svém katastru ke čtvrtku registrováno 251 uprchlíků, což je zhruba 40 procent všech obyvatel obce. Na první pohled jde o vysoké číslo, po rozpočítání na okolní obce a města už tak ohromné není. Katastrální území totiž zahrnuje i pláž u vranovské přehrady a právě tam se nachází velká část ukrajinských uprchlíků.

„Jsme v tomhle charita. Když člověk vidí, co se děje, něco udělat musí,“ říká Vladislava Zýková. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Důstojné bydlení ženám s dětmi nabídla Vladislava Zýková, s manželem si penzion pořídili loni. Když se letos ozvalo krajské centrum pomoci, že shání ubytování pro uprchlíky, aby nemuseli končit v tělocvičnách a velkých halách, neváhali.

„Přišla jsem k tomu jak slepá k houslím. Ale vím, že ty prostory teď nepotřebuji a můžeme někomu pomoci. Vždyť to, co čtu ve zprávách, je hrozné,“ říká. Jako ubytování pro uprchlíky bude penzion

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Migrace a uprchlíci

Reportáž

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější