Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Putin se ukázal jako zákeřný tyran a pomýlený hlupák. Jaký druh míru si teď může dovolit?

Útoky na obytné domy začínají být ze strany Ruska spíš pravidlem než výjimkou. Dochází k nim v Charkově i v dalších městech. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Útoky na obytné domy začínají být ze strany Ruska spíš pravidlem než výjimkou. Dochází k nim v Charkově i v dalších městech. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Válka je málokdy dobrá investice. Putinovy pohnutky jsou politické, nejde o ekonomický oportunismus. Vyhlídky jakéhokoli území „osvobozeného“ Ruskem jsou bezútěšné. Nebude prosperovat a zůstane odříznuto od mezinárodní ekonomiky, píše v analýze Lawrence Freedman, emeritní profesor válečných studií na londýnské King’s College.

Jestli je pro rusko-ukrajinskou válku něco typické, pak je to ruská neschopnost dosáhnout klíčových vojenských cílů kombinovaná s bezohledností, co se týče ztrát na životech ukrajinského obyvatelstva a zkázy jeho majetku. Některé útoky, jako ten na výcvikovou základnu u Lvova o víkendu, sice mají patrný strategický cíl, většina z nich je však nevybíravá a kromě pomstychtivosti je jejich účel spíš nejasný. Ruským jednotkám zjevně neusnadnily ovládnout města.

Jejich cílem je možná přimět Kyjev k ústupkům při vyjednávání, ale prezident Zelenskyj neochvějně trvá na zajištění svobody a suverenity své země. Ty škody jsou možná cílem samy o sobě, aby i svobodná Ukrajina zůstala ochromená. Ať už je účel jakýkoli, upřednostnění destrukce ještě víc znepřehlednilo ruské válečné cíle oproti začátku války před třemi týdny.

To je obzvláště důležité, když se podíváme na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Komentáře, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější