Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vondra: Vzkázali jsme Putinovi, že jsme na jeho plynu závislí jako na kokainu a nic s tím neumíme dělat

Bývalý ministr obrany Alexandr Vondra se na kandidátce ODS dostal do europarlamentu. Foto: ČTK
Bývalý ministr obrany Alexandr Vondra se na kandidátce ODS dostal do europarlamentu. Foto: ČTK

Europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra v rozhovoru s Deníkem N varuje před přehnanou transparentností, kterou Západ Rusku prozrazuje své plány. „Joe Biden možnost zásahu na Ukrajině na začátku vyloučil, a tím dal vlastně Putinovi zelenou k zahájení invaze,“ říká exministr obrany a dodává, že musíme zapracovat na připravenosti NATO, aby bylo schopno se v případě útoku Ruska bránit.

„Musíme posílit naše domácí ozbrojené síly, vyčlenit na ně finance. Musíme vyzbrojit těžkou brigádu, modernizovat vzdušné síly i protivzdušnou obranu. Není čas zápasit s výběrovými řízeními, která jeden rok vyhlásíme a druhý zrušíme. Dělejme přímé nákupy na úrovni vláda–vláda. Budou to dělat všichni, a kdo se nerozhodne včas, zůstane na konci fronty,“ radí bývalý ministr.

Na co se v rozhovoru také ptáme?

  • Proč je podle Vondry Západ slabý jako čaj.
  • Jestli má Západ sílu skutečně přitlačit Rusko až ke zdi.
  • Jak by se k zapojení NATO do války dnes stavěl Václav Havel.
  • Zda se cesta Petra Fialy a dalších východoevropských premiérů nedotkla západních vůdců.
  • Proč se Vondra nikdy nechtěl setkat s Vladimirem Putinem a proč o něm mluví jako o výtržníkovi.

Stále častěji slýchám větu, že Kreml rozumí jen síle. Vystihuje to celou situaci?

Je to zjednodušení. Ale pro Rusko to platilo vždy, jen jsme to zapomněli. Opíjeli jsme se iluzí, že tu bude Rusko, jaké chceme, a přehlíželi, jaké Rusko skutečně je. Rusové nejsou hloupí, ale hodnotově je jejich ortodoxní kultura jinde. Svoboda a život pro ně nemají takovou cenu. Teď se to projevilo naplno.

Brutálním útokem na Ukrajinu pošlapal Kreml všechna psaná i nepsaná pravidla, která tu fungovala od konce studené války. Ve svém projevu v předvečer války Putin doslova řekl, že Ukrajina jako stát i politický národ nemají právo na existenci. Svět univerzálně sdílených hodnot a principů, který jsme znali a ctili, je fuč. Rusko mu řeklo ne.

Co zbylo?

Posunuli jsme se do světa mocenské reálpolitiky. Rusko řeklo: „Chceme multipolární svět. Ne multilaterální, kde funguje globální spolupráce v mezinárodních organizacích jako OSN. Ne, my chceme ve světě větší moc.“ Teď Rusko odešlo z Rady Evropy. Samo a dřív, než jsme ho stačili vyhodit. Co by v ní taky dělalo, když

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější