Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vysoká hra britského pokeru

Sčítání hlasů odevzdaných v referendu o vystoupení Velké Británie z EU 23. června 2016. Foto: ČTK/AP
Sčítání hlasů odevzdaných v referendu o vystoupení Velké Británie z EU 23. června 2016. Foto: ČTK/AP

Politická historie je plná překvapení. Možná jsme teď na prahu jednoho dalšího, které se do historie zapíše už příští týden.

Je možné, že veškerá snaha porozumět tomu, za jakých podmínek se britská opoziční Labour Party staví k možnosti konání druhého referenda o brexitu nebo ke smršti pozměňovacích návrhů v britském parlamentu, nemluvě o nepřeberné změti možností prodloužení deadlinu brexitu, je nepodstatná. Theresa Mayová totiž pravděpodobně nakonec dokáže přimět parlament, aby jí dojednanou a navrženou smlouvu o pravidlech vystoupení Británie z EU s odřenýma ušima schválil. Ne všichni politici si realitu ještě plně uvědomují a ne všichni jsou jí nakloněni, ale je to možná realita příštího týdne.

Pokud se premiérčině vyjednávacímu týmu přece jen podaří vymoci od ostatních vlád států EU legální ústupky ohledně pojistky v podobě hranice v Severním Irsku, je velká pravděpodobnost, že radikální křídlo konzervativců nakonec smlouvu Theresy Mayové odhlasuje.

Stejně tak by mohli vítězství deklarovat i severoirští poslanci, na jejichž hlasech vládní většina stojí, a pokud se přidá i několik labouristických poslanců (mluví se až o třiceti, které se premiérka snaží obměkčit více než miliardou liber, jež budou investovány do regionů nejvíce postižených brexitem – a částečně spadajících do labouristických volebních okrsků), může premiérka skutečně mluvit o výhře.

Samozřejmě není překvapením, že se tak děje na poslední chvíli, politická vyjednávání se převážně odehrávají v tomto duchu. Minulý týden se ale ledy konečně pohnuly a politici začínají pomaličku ustupovat ze svých pozic.

Co se najednou stalo?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brexit

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější